屋企个小公主拣饮择食就出哂名,所以我地无论系屋企定去街食饭选择都唔多,食来食去都系𠮶几味,有时真系好想揾番啲新鲜感😣估唔到,系我大胆提议下,公主竟然肯同我哋去食印度菜😲(当然我应承一定会就佢口味点菜🤣),于是上星期我哋就黎到中上环嘅Basmati食饭。呢度环境阔落,装潢系好传统嘅印度感觉,店员都系印度人,好nice,见我哋请有小朋友,帮我哋推介一啲唔辣嘅菜式,重请公主食脆脆饼🤭🌟Samosas杂菜咖喱角新鲜炸起,咖哩角入面系薯粒同杂菜,咖哩又香又惹味,几开胃。香口嘢,而且微辣,细路都食到。 大人就可以沾辣汁或青汁食,层次更加丰富。🌟Chicken Korma 白汁鸡白汁唔辣,又香又滑。鸡肉无骨,份量亦唔少,小朋友好啱食👍🏻🌟Steamed crab 蒸蟹🦀第一次系印度餐厅食蟹,重要系蒸嘅🤣不过店员落力推介,一试之下真系无介绍错🥳用左好多姜葱黎蒸,有啲中式姜葱炒蟹风味,好香。只蟹系我哋平时去食避风塘炒蟹𠮶种大肉蟹,啖啖肉,好正!。🌟Chicken Biryani 印色鸡肉炒饭🍛本身都钟意食印度米,钟意佢长身又粒粒干身,做炒饭一流。打开锅盖,热辣辣,香料味好够,鸡肉好多亦腌得好入味🤗🌟Ra

🌟Samosas杂菜咖喱角

🌟Chicken Korma 白汁鸡
白汁唔辣,又香又滑。鸡肉无骨,份量亦唔少,小朋友好啱食👍🏻

🌟Steamed crab 蒸蟹🦀

🌟Chicken Biryani 印色鸡肉炒饭🍛

🌟Raita 青瓜乳酪🥒
乳酪入面有大量青瓜粒,好青新,加系buryani一齐食好夹。

🌟Cheese naan 芝士烤饼🫓
食得印度菜又点会无Naan Bread🤭就番姪女口味叫左芝士烤饼。烤饼松软,入面有唔少芝士,唔沾酱汁就咁食都好味。

呢度饮品选择都唔少,连椰青🥥同青柠梳打🍋都有,哋就叫左来解腻,另外梗系要叫小朋友最爱同最有印度风味嘅Mango Lassi (芒果酸奶)🤣

今餐食到好饱好满足,估唔到公主都接受到印度菜,下次可以带佢作多啲新嘅尝试!💪🏻