2015-05-30
因为要攞D野俾人签,所以过来呢头。十二点半觉得肚饿,所以找个地方食个lunch先,想起可以嚟牧羊少年,所以就行过去葵青剧院。Lunch Set的选择唔多,天气又热唔想食饭、意粉,但又冇沙律,所以就叫咗烧鸡中东包。跟餐有汤及餐包。蕃茄香草意大利粉包,有番茄味同埋香草味,包都好软熟。其实不用加牛油,我觉得会盖过个包本身个味道!餐汤罗宋汤好浓,亦都后多料,不过太酸!我比较钟意罗宋汤都有少少香辣,但系呢个只系得酸味,所以不合我意。跟餐加$5可以要是日特饮---奇异果荔枝鲜打绿茶,颜色好清而且见到有一粒粒嘅奇异果核,相信真系用生果打出来的,饮落都好有荔枝味道。呢个虽然系绿茶,但茶味唔算浓,亦冇绿茶的苦涩味,比较似果茶很适合咁热的天气!其他的鲜打绿茶睇落都唔错!除咗个包仲配有薯条及沙律;薯条炸得几好,好香脆之余亦有薯仔肉;不过沙律就差少少唔够新鲜,所以唔爽口,配上芝麻汁味道可以。个包用料都好丰富,除了有很厚的鸡肉外,仲有芝士、蕃茄、洋葱及生菜。蕃茄及洋葱都好新鲜,而且都系厚切。鸡肉都算得上juicy及腍身,不过一食落去就知道系雪藏的。当然我明白呢个价钱同今时今日边会用新鲜鸡,但宁俾人知莫俾人"试"
题外话/补充资料:
不过我个餐就等咗好耐都未嚟,饮完个汤食完个饱,连饮品都上咗,见到我附近几枱迟过我嚟嘅客人都已经食紧野。结果我饮完个汤食完餐包,再等左差唔多15分钟个main course包先嚟!好彩我唔赶时间!
另外,唔知系咪因为天气热,而且我又坐室外,我个人嚟过系冇问题,不过d staff 就成日企咗系近室内门口的位置,咁啱我个位又有个屏风档住,所以成日都叫唔到人,叫埋单都系咁啱个厨师行出来攞野,先叫到人埋单!