2021-01-09 4277 浏览
其实不是第一次帮衬,今次为大家写一下经验吧! 由于疫情下禁止晚市堂食,唯有食午餐(咦,原来照course数系7度,哈~ 大吉利是!) 1. 头盘系海胆鱼子多士,味道非常丰富,鱼子鲜味很出,几乎盖过海胆味,多士松脆唔干,好好味! 2. 高汤内含萝卜鸡肶菇和蓝龙虾-高汤味超浓,浓到有啲似“师傅汤”,连菊花瓣一齐饮,味道变得不一样;萝卜又冧又入味;但鸡肶菇就烂劈劈 菇味道古怪,唔钟意;蓝龙虾就5成熟,好滑好鲜甜。 3. 三款sashimi - • 木鲷包昆布:昆布硬如塑胶,口感不好,汁又太酸• 一贝类(类似象拔蚌,但唔记得咗),配柚子汁,好爽口但也是汁太酸• 深海池鱼,又系得个酸字佢话师傅故意唔用Wasabi ,避免令味觉迟钝,但对我来说酸盖过了鱼味,不甚可口。 4. A4和牛,5成熟,底层煎至全,正好令到口感不会太油腻,配了三种酱:牛骨熬的汁(咸咗少少),洋葱酱(好甜我钟意),黑蒜酱(混入洋葱酱一齐食味道刚刚好)。 朋叫了wine pairing ,有4杯sake ,全是较特别的(不过我对酒无研究,唔扮识了),这和牛配了aged16年的原酒,忌廉汽水咁嘅淡黄色,叫原酒系因为没有经过消毒过
其实不是第一次帮衬,今次为大家写一下经验吧!

3. 三款sashimi -
• 木鲷包昆布:昆布硬如塑胶,口感不好,汁又太酸
• 深海池鱼,又系得个酸字

朋叫了wine pairing ,有4杯sake ,全是较特别的(不过我对酒无研究,唔扮识了),这和牛配了aged16年的原酒,忌廉汽水咁嘅淡黄色,叫原酒系因为没有经过消毒过滤等正常工序,有点似whiskey 的香味,几得意。

5.松叶蟹意大利饭,用芝士煮,撒上少量炸过的野米增加口感,的确脆脆地几特别,意日fusion ,有超浓的蟹腥味但不是难受的腥味,中间有一层陈醋泡泡好鬼咸,但总括来说是可口的。

6. 甜品有点古怪,佢话系蕃茜蓉垫底(但明明系蕃薯蓉),上面放了焦糖舞茸菇,焦糖雪糕,蕃茜根脆片,伴以杏仁泡泡,虽然有点古怪,但可以话有特色。

7. 蜜糖茉莉茶加入梨蓉,好鬼酸,有创意又好看可惜唔好味,另有红桑子啫喱底部加沾了酸粉,味道竟然很有层次,甜酸苦都齐。

份量唔多,正好不会太饱,但咖啡/茶欠奉,有点不完满,上次晚餐present 很精致的茶,反正无晚市,我觉得可以收晚餐价当晚餐咁serve。