2015-01-09 2302 浏览
一早约咗好耐无见嘅欢乐小姐系新年嘅第二晚饭聚。果日大家都要返工,忙到七点多先离开公司。原本约咗去世贸某新餐厅食饭,点知去到果时已是 waiting list 第九张台。实在太肚饿,唔等喇!灵机一触,谂起之前朋友提过系希慎嘅 Shelter, 就立刻open rice 电话,打去问等位情况。当时将近八点,接线小姐话有位,即时帮我留咗台,好嘢!去到即刻入座,虽然整个地方都系室外,不过餐厅放咗足够嘅暖炉,唔会觉得好涷。不过人手好似唔系好够,我坐低左好耐都无人理我同比menu我. 餐厅既食物选择好多,有海鲜、牛扒、头盘、意粉、饭、pizza. 因餐厅亦都系一间bar,所以饮品款式更多。最后我地两个叫左头盘:牛油果配蟹肉沙律,主菜:北海道带子樱花虾义大利饭另加一个side 嘅薯条,同各人一杯白酒 Riesling.Order 完无耐,眼见隔离台都有面包篮,而我地又等左好耐都无,就礼貌地问侍应系唔系每张台都有,佢话帮我地跟,隔左5分钟后先有,不过放低时亦无讲任何野。面包的确几好味,外脆内软,唔怪得之唔肯比人食啦,哈哈。牛油果配蟹肉沙律正常,蔬菜算新鲜,蟹肉份量ok, 鲜甜D会更好,总括不过不失。薯

面包的确几好味,外脆内软,唔怪得之唔肯比人食啦,哈哈。

薯条好够热,略嫌粗左D 同唔够咸、无咩味。

义大利饭软硬度适中,不过带子煮得老左少少同虾可以爽口D。

最后两人食左大概$800。 觉得食物同服务都有进步空间,不过环境就好好。短期内未必会返里用饍,可能饮嘢会适合D。
2015-01-02