2010-05-11 16 浏览
屋企人一向喜欢食上海菜, 之前我独自一个人黎食过, 味道一般, 但价钱偏贵, 一直都俾我blacklist左, 今日再试, 发觉原来进步了依家多左d四人餐同六人餐, 虽然系餐, 但食物都算几好, 我地五个人叫左个四人餐加一个小笼包, 已经好饱, 份量好足够留意系餐虽然包茶, 但由于佢要收每位茶钱, 所以我地五位是要加多一位茶钱的, 茶钱每位$8, 你可以点豆浆, 可以叫一杯杯茶, 豆浆是standard,, 反而茶有惊喜, 茶杯是有隔茶功能, 饮过桂花乌龙是几好饮的, 其他则没有特别镇江肴肉: standard, 我一向对呢味唔识欣赏, 我只可以话佢唔难食南翔小笼包: 相比起鼎泰丰 & 翡翠, 呢度个皮是厚d, 但翡翠是改良的小笼包, 闻说正宗的小笼包不是这么薄的, 我未去过上海总店, 但相信应该系参考上海老城隍庙的, 肉汁几丰富, 最紧要系够热, 上台时仲有大量蒸气, 满足回窝肉: 辣度适中, 肉既份量还好, 唔会太肥, 适合香港人, 喜欢佢有用豆干炒, 回窝肉就是要有呢d配料先好食豆腐羹: 因为屋企人唔多饮酸辣汤, 所以叫左呢个, 清清地几好, 豆腐滑, 料亦多, 不喜酸辣汤的人

豆腐羹: 因为屋企人唔多饮酸辣汤, 所以叫左呢个, 清清地几好, 豆腐滑, 料亦多, 不喜酸辣汤的人绝对要试

椒盐腰果酥: 好有新鲜感的一味, 虽然上面既芝麻好易散, 但入面既腰果味好重, 而且好够"酥", 椒盐咸咸地几好味, 唯一挑剔系芝麻味可以香d, 同埋食完感觉有d滞

上海炒年糕: 上海炒年糕, 会用豉油炒, 味道浓d, 虽然唔系好咸, 但比较之下, 我喜欢清炒雪菜年糕多d, 不过, 南翔既上海炒年糕都系唔差既, 年糕唔太韧, 厚薄亦适中, 最惊奇系好大碟, 真系食极都仲有

熏蛋卤肉: 唔系好记得菜式既真正名字, 印象中好似系第一次食熏蛋, 熏蛋几好味, 但只得四份一只略嫌不够候
其他卤肉等无甚特别, 下次会斋叫熏蛋试下

高加豆沙: 不好也不差, 豆沙份量略少, 面唔系咁黐糖, 甜魔可能会失望

桂花拉糕: 这个很好吃, 除左呢度真系未食过, 感觉似年糕, 好黏, 但又有桂花香味, 糖味适中, 同传统鱼胶粉既啫喱桂花糕是另一种感觉

提一提大家, 呢间食店八点前埋单 (如果我无记错的话) 有95折, 如果有MTR住户咭仲可以送一客桂花拉糕, 加埋呢两样优惠, 我觉得几抵食的 (我就是两个优惠都用晒
镇江肴肉
南翔小笼包