2021-11-09
最近返工有度日如年嘅感觉,终于挨到星期五喇😭,放工后一定要同朋友啤啤佢,享受吓Happy Friday。我哋去咗位于铜锣湾嘅「The Madhouse CWB」食饭,拣呢度系因为我之前去过旺角店,知佢有酒饮又有嘢食,一次过满足两个愿望✌🏻。餐厅以嘉年华做主题,水吧位有个类似旋转木马嘅装置🎠,着晒灯好鬼靓。同时,两边墙身都各有特色,其中一边列出Drink List,而对面就系一幅色彩缤纷嘅大墙画🌈,望见图入面啲游戏设施不禁令人好开心。男店员服务亲切,主动问及我哋想饮啲乜,并作出介绍。老实讲我对啤酒冇乜研究,一时间见到有咁多款,实在唔知点拣🙈。最终我要咗来自英国North Brewing嘅California Pale Ale($88),呢款属于淡啤酒🍻,呈琥珀色,苦味低,易入口,几啱女仔饮。由于朋友作病,所以拣咗无酒精嘅Pink Lemonade💕($88),虽然有啲扫兴,不过佢𠮶杯都好饮嘅,饮得出有柠檬同石榴香。泰式黄咖喱啖啖蟹肉粗管通Crabby Curry Rigatoni($218),菜式嘅每一部份都好吸引🤤。首先酱汁选用咗黄咖喱🥘,而唔系一般嘅忌廉或茄酱,咁样能够为Pasta带
餐厅以嘉年华做主题, 水吧位有个类似旋转木马嘅装置🎠,着晒灯好鬼靓。同时,两边墙身都各有特色,其中一边列出Drink List,而对面就系一幅色彩缤纷嘅大墙画🌈,望见图入面啲游戏设施不禁令人好开心。
法式焦糖姜姜蛋Ginger Crème Brûlée($68), 甜品有少少令人失望,可能因为有期望落差。🥚炖蛋卖相一般,温度较冻,口感略嫌唔够滑,不过幸好有姜味搭救。
总括嚟讲,Madhouse呢个嘉年华令人乐而忘返🎡,你可以喺度享受美食兼放松心情,而环境又够舒服,难怪小店咁受欢迎,全场爆满啦!如果喺铜锣湾想饮嘢嘅话,我会推介佢🌟。