2015-05-06
今天行經士丹利街,發現了呢間開在地庫的黃枝記。 記得幫襯佢地已是經年前既事,當時還不是這地址,是在翠華附近的, 印象中麵是很有來頭, 粥也很好味。帶著一鼓懷念既舊情就走左入去。樓梯入去, 新環境的黄枝記裝修有一個代表住傳統歷史既展品,很有味道, 給人一種很安詳, 很鬧市中的淨土感, 為了這份情懷,我決定好好享用一餐午飯, 盡情叫自己喜歡的麵。坐下來,看了他們的餐牌, 有各式各樣小菜。今天的黃枝記已不只是半世紀前的粥粉麵, 煩惱就來了。。我是那種永遠在雲吞和牛腩之間選擇不了的人, 黄枝記雲吞甘鮮出名, 牛腩汁既腩湯又濃又好吸引。。。 中意雲吞鮮又想腩汁香!!!唯有問店員佢地邊個出名d?佢地話不如食個出名既細雲吞水餃,另外双拼個牛腩豬手,甘咪可以試哂呢度既特色傳統小食, 而且雲吞水餃湯底係由澳門開店一路傳承40多年!黄枝記的細麵果然名不虛傳, 麵彈牙且幼如絲。 湯底鮮而不咸, 到一定要吃! 水餃和雲吞相比我更喜歡雲吞, 水餃雖有冬菇和瘦肉香,但不及雲吞來得鮮甜!看似細細碗,擔心不夠吃, 叫多了一個炸雲吞鯪魚球, 炸雲吞鯪魚球上碟,各有两粒, 共四個。 黄枝記的炸雲吞是我吃過最好食既! 皮
雲吞水餃 (small noodle)
雲吞水餃
炸雲吞鯪魚球
腩汁充滿膠質, 牛腩两件和牛根一件,牛腩不多脂肪, 吃得健康, 牛根當然是煮得十分入味, 雙重膠質 。豬手煮得很透很入味, 皮肉一下子就能咬開, 吃得出有五角等香味。豬蹄則較難扯開, 在外面吃飯就是不能動作太大。
双拼牛腩豬手
帶子珊瑚旁炒飯