2022-09-11 1177 浏览
光记食店位置于第二街街尾小店林立嘅水街,从1990年由于原址重建,被迫搬迁,辗转之下来到西环续业,由小小食店从粥粉面档改专攻镬气小炒的餐馆。现址已经有十多二十年历史,店舖门面招牌餐厅名同店内装修都一样有返十几廿年前嘅怀旧风格。入到去餐厅望落去都系好似街坊熟客等等,大家饮酒食饭有讲有笑好开心。🥰🥰🥰餐厅菜单除咗炒粉面饭之外,撚手小菜牛鸡猪贝类鱿鱼海鲜等等样样都有,冬天仲有合时羊腩煲添😍😍晚饭嚟到呢度嗌咗两个小菜饮下啤酒🍻生炒排骨,冇错系生炒排骨,钟意啜吓骨饮下酒嘅我点先唔会叫返碟先,唔知点解出边好多都净系做菠萝咕噜肉,系咪因为怕客人麻烦所以咁?味道甜酸啱啱好够开胃,排骨唔会炸到太干唔会好厚粉😋😋😋😋😋椒丝腐乳通菜牛,牛肉唔会过腌头仲有肉感虾酱咸香味刚刚好😋😋😋😋😋整体食物有镬气味道啱啱好唔会太味精,价钱平种类多店员态度又亲切啱晒我心水🥰🥰🥰🥰🥰,不过如果要食装修嘅话就唔系太适合😌

晚饭嚟到呢度嗌咗两个小菜饮下啤酒🍻