2022-05-11
以前每年都会去泰国一两次,呢两年疫情期间冇得去,趁着周年纪念就一齐去试吓食正宗泰国菜,拣咗去海港城呢一间Nara Thai Cuisine,因为佢可以欣赏到海景,好浪漫🥰预约咗八时,我都差不多够钟先去到,等了一两分钟便安排入座,预约真系好准时,不需继续等候,可能今天落雨关系,不是太多人排队,入座后真系安排咗海景座位给我们,不过天公不做美,落大雨看得不是太清楚,如果中午时分一定看到海景。服务员先给了我们一碟虾片作为小食,可惜淋了少少,跟住我就睇吓有咩食,都很多选择⋯⋯首先梗系要叫个泰式生虾,简直系每间泰菜必叫既野食,只虾都几大只,个酱汁好好味,好够辣,好正宗。跟住叫左杯鲜椰子沙冰,好有口感,啖啖都有椰子肉,九龙城其他泰国食店都只系系比椰汁,呢间好明显系用新鲜椰子加冰打成👍🏻之后上左个素菜之选泰式脆春卷,纯粹有粉丝的春卷,冇咩特别。跟住到咗个红咖喱和牛肋肉,当然我就叫多个印度薄饼,男朋友便叫了个白饭,个咖喱好正,个牛肋肉炆得好淋,应该被选定做每次必食产品👍🏻,仲叫咗个泰式炒通菜和泰式东北小食拼盘,个小食拼盘都比较特别,全部都是猪肉,有泰国肉碎肠仔和肉碎生菜包,都几特别🤭由于已经好饱,食都食
当然我就叫多个印度薄饼,男朋友便叫了个白饭,个咖喱好正,个牛肋肉炆得好淋,应该被选定做每次必食产品👍🏻,仲叫咗个泰式炒通菜和泰式东北小食拼盘,个小食拼盘都比较特别,全部都是猪肉,有泰国肉碎肠仔和肉碎生菜包,都几特别🤭由于已经好饱,食都食唔晒,下次先试个甜品lu