2011-06-16 190 浏览
一行十几人系粉岭拜完山, 揾个地方食午餐, 原来家人醒目一早BOOK左呢度吃~ 旅游巴终于到达~仲安排左我地系楼上坐房, 好招待~ 上汤芥菜: 上汤清淡, 芥菜新鲜~蚝蛋: 冇乜特别, 不是特别香口, 又不是特别多蚝, 普通之作~炒野菜: 颜色唔吸引, 但食落都没有草青味, 蒜蓉炒, 可接受~炆腩肉: 吃到传统客家菜的菜式, 好令人兴奋, 猪肉味似南乳, 但偏甜, 配菜云耳/木耳更惹味~ 鹅掌捞面: 鹅掌入味, 够腍, 最好食系粗面, 又有虾籽, 又吸哂鹅掌汁, 正~ 胜瓜鱼标: 其实我唔识分鱼标鱼肚, 一旧旧鱼标好似鱼肚, 鱼汤清, 胜瓜鱼标都吸左鱼汤, 好清~ 萝卜好酸啊~ 可能系特色, 但我唔识欣赏~ 但门鳝好滑, 又有鱼味~ 豆卜吸哂鱼汤, 正~ 主角永远最后才到, 但饭已清了, 唯有空口吃, 扣肉很入味, 但不是太咸, 不会觉得肥腻, 食落有些似咸肉粽的肉味, 相信如捞饭吃, 更是滋味, 饭都可吃多几碗~ 其实仲食左黄酒煎鸡(来不切影相, 已被亲友吃清), 其实都几好味, 甜甜咸咸, 但有亲友话似煲仔饭豉油煮鸡㖞~ 本人就未真正吃过传统客家菜, 今次吃了, 虽分唔出是传统

旅游巴终于到达~
仲安排左我地系楼上坐房, 好招待~
上:上汤芥菜, 下:煎蛋
上汤芥菜: 上汤清淡, 芥菜新鲜~
左:炒野菜, 右:炆腩肉
左:鹅掌捞虾籽粗面; 右:上汤胜瓜鱼标

萝卜门鳝
萝卜好酸啊~
可能系特色, 但我唔识欣赏~ 但门鳝好滑, 又有鱼味~
豆卜吸哂鱼汤, 正~
梅菜扣肉

本人就未真正吃过传统客家菜, 今次吃了, 虽分唔出是传统不传统, 但都感到很有特色, 很有风味~
连挑剔的舅父都说: 蛮不错!!
2011-05-29
梅菜扣肉