2022-06-02 176 浏览
长文,所以总结写系开头蚝正常发挥,冇试十蚊蚝不过拼盘开眼界芒果牛油果大虾沙律有惊喜收尾既蟹饼有少少失望会下次再黎试其他热食====================收工前突然蚝瘾发作,再加上日日返工经过都未有机会试,一直都想会一会佢,所以趁夜人少啲去止下瘾。本身谂住10蚊蚝KO自己,点知咁岩撞正星期二三既Oyster Night,咁就唔好浪费难得既偶然。$199有七款不同国家既生蚝同一杯餐酒,加三十蚊加多只Gillardau 0号,咁就梗系去马啦!PS:我其实唔系好记得成个package, 我系凭张相去记返成件事,详情请查询餐厅🙏上枱好靓仔,只只都冇蚝壳碎,基本野系咪?店员为叫左呢个拼盘既都介绍返每只蚝名同产地,亦都由美国岩蚝两点钟开始建议顺时针食到尾。个人觉得系淡口系列,主打鲜甜。整体都系合格新鲜正既,所以唔逐一讲lu。有惊喜既系日本宫城蚝,味道一啲都唔复杂,金属味海水味都唔重,清甜嫩滑,放左系第二系因为口味而唔系质素,即刻放心继续食。再讲多一款系韩国统营蚝,小弟见识少,错过左呢款蚝咁多年,真心唔差。最后有只Gillardau零号收尾真系有啲跳级,不过应该冇更好既ending因为时间比
长文,所以总结写系开头
蚝正常发挥,冇试十蚊蚝不过拼盘开眼界

芒果牛油果大虾沙律有惊喜

收尾既蟹饼有少少失望

会下次再黎试其他热食

====================

上枱好靓仔,只只都冇蚝壳碎,基本野系咪?

因为时间比较夜,所以打算净系叫个沙律食
点知原来最大既惊喜系佢!香芒牛油果大虾沙律
摆盘固然重要,不过最重要系上面既野冇一样野系多余既,个味道既平衡做得相当出色。酸味有好种唔同既层次,芒果,蛋黄酱,车厘茄同好好食既黑醋,一啖入面你食到哂每一种味道而又好夹。牛油果就好似水果界既和牛,夹埋唔同既酸味一齐食真系唔错。大虾几乎冇调过味,不过系楼下咁复杂既味道,佢净系食得返虾本身既味道都唔系坏事。美中不足既系蛋黄酱太多or沙律菜太少,有酱多过菜既感觉。如果有犹豫唔知食乜沙律,味道真心推荐,不过佢真系好少沙律菜

呢两样都系第一转既order落既,本身谂住就咁埋单走人。不过食完一个咁高质既沙律,心谂莫非蚝站一直俾个店名埋没左其他野食?令我十分好奇。碍于胃容量有限,所以净系再叫左个蟹饼去试一试。点知...
佢似系Maryland Style既Crab Cake, 即系蟹肉调好哂味再将个炸衣,即系bread crumbs鸡蛋捞埋入去先去先煎。首先虽然佢唔系我钟意既款一梭梭既蟹肉,而系碎得几紧要果种,不过份量系冇扼秤既。同埋好彩捞蟹肉用既调味好轻身,如果唔系啲冇乜口感果种蟹肉加埋酱就会变左糊仔咁。至于最奇怪既地方就系块“皮“度。冇错...系皮...以我自己既认知呢款做法应该就系唔想好似吉列咁系外面上层衣,想一啖硬落去就系啖啖蟹肉,不过呢度既成品似乎系将两种做法捞埋左一齐,有啲似乞儿鸡咁,外面有一层较硬既皮,就咁将包住啲蟹肉系入面蒸熟左,一切开系有水蒸气散出黎。感觉上外面果层系煎之前加上去而唔系捞好啰去煎。呢种皮还皮肉还肉既感觉唔系太好。
2022-05-31
  • 香芒牛油果大虾沙律