星期日去左旺角玩,黎左呢一间叫美味故事既楼上餐厅食野,入到去感觉反差大,虽然位于旧楼,不过餐厅入面装修舒服,有啲家嘅感觉。大概有10张枱左右,仲有个迷你舞台同band。呢度晚市有做晚餐餐牌,包汤,沙律,小食,主菜,配菜,同饮品,1个餐收$228,两个餐$438,另收加一。一坐低先黎每人一杯迷你西瓜冰沙,surprise! 味道天然,好清新。南瓜浓汤,蘑菇浓汤餐汤有蘑菇浓汤或者南瓜浓汤拣。我哋每人一样。首先餐汤卖相好可爱,有两个笑脸。蘑菇浓汤有粒粒碎蘑菇,味道正常。个人钟意南瓜浓汤多啲,甜甜哋咁,好味。蒜蓉包连沙律小食一齐上。沙律小食各5拣1。烟三文鱼薯仔沙律,烟三文鱼他他多士,蒜蓉包烟三文鱼薯仔沙律有烟三文鱼一片,另有新鲜沙律菜加半粒橙色车厘茄,加左少少日式芝麻酱,都几新鲜。薯仔沙律配左好多碎蛋,上面加左少少蟹籽,沙律酱几重手,味道好浓。烟三文鱼他他多士一客2件,烟三文鱼碎味道带浓浓嘅沙律酱味,下面块多士好脆口。蒜蓉包呈长条形,好香脆。温泉蛋蟹籽沙律,紫菜鸡卷,蒜蓉包温泉蛋蟹籽沙律系新鲜沙律菜同半粒车厘茄,加左香甜黑醋,另配一只温泉蛋,上面加左少少蟹籽,味道清新同轻盈。紫菜鸡卷都系一客

西瓜冰沙

南瓜浓汤,蘑菇浓汤

南瓜浓汤,蘑菇浓汤

沙律小食各5拣1。

烟三文鱼薯仔沙律,烟三文鱼他他多士,蒜蓉包

蒜蓉包呈长条形,好香脆。

温泉蛋蟹籽沙律,紫菜鸡卷,蒜蓉包

紫菜鸡卷都系一客2件,上枱暖暖哋,质感有啲似鱼蛋,都几弹牙。

主菜7选1,配菜4选1。

西班牙黑毛猪胺,薯菜

西班牙黑毛猪胺好大块连骨,食落好脆口又算嫩,肉汁丰富。伴碟有香甜梨蓉,不过我钟意食咸多啲。伴碟薯菜系翠玉瓜,茄子,甜薯各2,另有1条秋葵,1粒车厘茄同1件新薯仔,好健康。围边仲有少少新鲜菜苗。

原只去骨春鸡,墨鱼汁冷面

原只去骨春鸡上枱嘅时候好震撼,超大只,又鸡胸又鸡髀,肉质唔错,连鸡胸都唔鞋口,肉汁丰富。跟鸡仲有个少少辣嘅黑椒蒜蓉汁,点左个汁食仲好味。另伴有一粒车厘茄,围边仲有少少新鲜菜苗。
原只去骨春鸡

配菜叫左墨鱼汁冷面,自己一兜仔上。冷面质感有少少咬口,呈黑色,带微微墨汁味,上面洒上少少脆脆,白芝麻粒,渍萝卜丝同蟹子,带黎唔同口感,非常特别。
墨鱼汁冷面

白桃蓝蝶花,荔枝蓝蝶花 各跟餐加$18

跟餐加钱要左特饮,两杯都要浪漫嘅蓝蝶花。蓝蝶花颜色好靓,上面系冻冻哋嘅蓝蝶花汁,下面系暖暖哋嘅白桃同荔枝汁。白桃汁味道浓少少,荔枝汁就淡啲,两杯都唔过甜。上面仲加左一片柠檬。

白桃蓝蝶花,荔枝蓝蝶花

总括而言,食物水准不俗,特别系个西班牙黑毛猪胺。而菜式都几特别,颇有惊喜。
2021-10-10
原只去骨春鸡