2022-11-17
今次嚟到黄埔呢间茶木食饭,点咗个二人晚餐($258),包小食、主食两份同埋饮品两杯,仲可以加钱upgrade饮品同埋加购小食。小食我哋点咗黑麻油鸡翼、盐酥鸡,主食点咗台式麻辣半筋半肉手工拌面同乌鱼子元贝手作面。另外再加咗糖心蛋一只($22)同樱花虾鱼汤浸娃娃菜($20)。台式麻辣半筋半肉手工拌面跟埋鸭血、溏心蛋。拌面好滑好烟靭,少少辣。牛肉好入味好淋,连埋个拌面一齐食,唔食得辣嘅我都觉得好吸引。乌鱼子元贝手作面- 呢个相对唔系地道台式野食,但又整得几好味。带子加埋其他配料,连埋个好creamy嘅意粉,味道好夹,有惊喜。饮品方面,加钱upgrade咗一杯脆脆奶茶(+$21)同木栅铁观音奶茶(+$13)。脆脆奶茶不论卖相同味道都冇得输,味道丰富,有层次感。观音奶茶茶味浓郁,叫走甜,加埋珍珠味道啱啱好,珍珠相当烟韧好味。最后单点咗佢嘅招牌甜品- 抹茶鲜果流心欧软($88),分量好多,足够两个人share有余。不单只卖相靓,入面层层口感都唔同,新鲜水果,雪糕配埋烘得既脆又松化嘅多士,入边仲有少少麻糬,真心好味,必食推介呀。餐厅环境装修靓,舒服好坐,食物种类多,整体质素唔错,回访指数好高。