2021-11-24
点样食推介✨⭐️伦敦过江龙⭐️⭐️大馆pop-up日本菜⭐️🤸🏻Statement 地址:中环荷李活道10号大馆1座1楼🍖软壳蟹天妇罗 $188 (8/10) 🌟几好味🌟依碟系一碟出色嘅软壳蟹天妇罗,两个朋友都指名叫我系食评度赞佢😂,其实statement d定价系偏高,所以依个软壳蟹天妇罗算系咁多款菜式里面贵得黎有合理嘅份量,都叫有四件🤣,同埋食完好满足,佢嘅炸粉算系比较有存在感,但系系好食嘅炸粉,店家炸得啱啱好同埋劲干爽,够晒金黄酥脆,咬落口系劲脆😽,平时食d软壳蟹天妇罗都唔知点解劲油,搞到我对软壳蟹其实冇好感😂,但依度嘅软壳蟹真心值得一试👍🏻🍖鳗鱼牛油果卷 $138 (7/10) 其实我见到menu已经觉得佢d卷好唔吸引😂,不过循例都嗌返个,上到黎个份量其实有吓亲我,真心旧roll系劲细粒🤑,只可以zip牙la用,唔系好建议嗌佢d roll,味道方面就冇特别,唔算差又唔算好,所以就更加唔抵嗌🍖枝豆 $38 (7.5/10)抵嗌,唔知点解依度嘅枝豆又冇卖特别贵,份量又几多下😂😂,枝豆外层嘅盐落嘅份量啱啱好,拎黎配sake一流🍖银鳕鱼西京烧 $288 (8.5/10) 🌟好味道🌟唔知系咪我
⭐️伦敦过江龙⭐️
⭐️大馆pop-up日本菜⭐️
🤸🏻
Statement
地址:中环荷李活道10号大馆1座1楼
🍖软壳蟹天妇罗 $188 (8/10) 🌟几好味🌟
🍖鳗鱼牛油果卷 $138 (7/10)
🍖枝豆 $38 (7.5/10)
🍖银鳕鱼西京烧 $288 (8.5/10) 🌟好味道🌟
唔知系咪我食得西京烧少,我觉得依个系我食过最好食嘅西京烧🤣,真心对得住佢个价钱,真心好好食,好鲜甜好嫩滑,可能因为店家切到个银鳕鱼劲厚身嘅关系,d鱼肉系特别juicy,但厚得黎又劲入味,d味噌甜甜地咸咸地真心好惹味,仲要烧得劲靓🥺,连我唔钟意食鱼嘅朋友都话好食,话1d鱼嘅腥味都冇,咁当然喇,银鳕鱼wor🤣🤣🤣,本身食材靓就点整都好食
🍖和牛泡菜炒饭 $218 (7.5/10)
本身以为依间野好唔抵食,但佢一上碟炒饭我真心吓亲,三人份黎嘅大佬😂,足料到食到想喊😂,最后我地三个女仔系食唔晒嘅….一道菜即刻打爆左我地个胃( ̄∇ ̄),佢味道都ok架,和牛嘅香味都几重,但我觉得泡菜同和牛阵味唔系好夹,d饭偏湿,但就真系好抵食,不过最重要系生日𠮶位朋友觉得好食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
🍖Green Tea Brulee Strawberry Sorbet $78 (7/10)
旧绿茶蛋糕唔好食的,d调味怪怪地,可能本身抹茶同炖饭唔系好夹?但个士多啤梨雪葩就唔错,店员手字都几靓,拎黎影相都几好
🍖Pantocho $128 (8.5/10) 🌟好味道🌟
依杯cocktail好出色,成分有gin、green tea、coconut syrup、yuzu、lemon、pineapple,成杯野冇酒味咁济,甜甜地咁劲fruity,好啱女仔饮👍🏻
🍖Tokyo Drift $128 (7.5/10)
依杯就系rum、matcha、pineapple、lime同埋passion fruit组成,果然有rum系度嘅cocktail都唔会好好饮,大家可以skip😂,虽然味道系正常嘅~但rum阵味真系太抢
🍖京姬’匠’ 纯米大吟酿 $168/150ml (8/10) 🌟几好味🌟
依款sake 精米步合45%,用左山田锦依只米制造,饮落口顺滑,米香味重,好适合唔钟意辛口嘅朋友,话说如果d sake系由山田锦整嘅话真系唔会难饮得好边,通常闻落d米香都好正👍🏻👍🏻
回头指数: 🍧🍧🍧🍧 (满分:🍧🍧🍧🍧🍧)
好坐指数: 🧎🏻♀🧎🏻♀️️🧎🏻♀️️🧎🏻♀️🧎🏻♀️ (满分:🧎🏻♀️🧎🏻♀️🧎🏻♀️🧎🏻♀️🧎🏻♀️)
话说黎依度生日系会帮你print张相出黎留念,张生日卡仲要几靓仔,依度装修环境好靓,真心黎庆生唔错🤣,不过要识得嗌菜式!如果你嗌晒roll就会又贵又普通,我见其他野好似都冇特别,店员仲会sell佢地d冷门菜式比你,千期要坚定d,两个人食嗌我推介嘅软壳蟹天妇罗同埋西京烧再嗌个饭就够🤣,同埋佢d cocktail都好高质(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎),情侣就咁黎佢嘅露台饮酒都唔错,或者dating紧都啱㗎,超好feel derrr~(*¯︶¯*)