2017-01-06 489 浏览
今日同猫猫去完文化博物馆,难得放假,当然要食返个甜品先算系圆满。拣咗嚟呢间近近哋又方便泊车嘅甜入心。舖头以粉红色为主,其实都几靓,影相唔错!绿茶心太软 ($46)其实叫心太软都几risky,实在试过太多系唔好食又唔软,但今日又真系好想食,于是硬住头皮叫个试吓!卖相又几似模似样㖞,一切开之后啲半融嘅绿茶浆涌出嚟㗎,啖啖都暖笠笠,虽然绿茶味唔系超级浓𠮶种,但总算甜度适中已经好万幸!蛋糕外脆带点焦香,入面松软,好味!不过呢,个绿茶雪糕唔讲的话,其实我会以为系香片雪糕,哈哈,奶味唔系好重,OK啦朱古力心连心窝夫 ($48)朱古力酱似乎加咗少少榛子,味道几好,份量都唔少,铺满晒全碟窝夫;窝夫够厚,又外脆内软,带点点鸡蛋味但甜度适中,加埋微甜嘅朱古力雪糕一冷一热咁食,相当匹配。我唔钟意食朱古力,所以不论几好味,对我嚟讲都系普通~ 小心小心,有啲银色珠仔,小心咬亲!黑松露吐司粒粒山 ($55)从来冇谂过$55食黑松露,但今日真系好肚饿,系要食返个toast先啱,而其余味道又唔系好适合,就再度硬著头皮叫个黑松露试吓!卖相几好,够晒气势,一件件toast砌得有啲凌乱美。如果头先个香片雪糕系普通,咁呢个黑

绿茶心太软 ($46)
绿茶心太软
朱古力心连心窝夫 ($48)
朱古力心连心窝夫
黑松露吐司粒粒山 ($55)
从来冇谂过$55食黑松露,但今日真系好肚饿,系要食返个toast先啱,而其余味道又唔系好适合,就再度硬著头皮叫个黑松露试吓!卖相几好,够晒气势,一件件toast砌得有啲凌乱美。如果头先个香片雪糕系普通,咁呢个黑松露雪糕就真系不得了!好多人对黑松露有个误解,就系有石油味,而我对于松露酱𠮶只味系极度反感嘅。呢个雪糕当然唔系天然松露鲜味啦,但以呢个价钱,竟然食到有淡淡嘅松露味,我真系感到好意外!而呢只味道绝对唔系松露酱𠮶只味道,一啲都唔讨厌一啲都唔石油,仲几易入口添!因为toast系外脆内软嘅关系,点啲焦糖酱及雪糕一齐食,口感非常好,又好味,食到停唔到口。真系冇谂过$55会食到咁好味嘅toast!
黑松露吐司粒粒山
苹果红茶
由于今日有啲冻嘅关系,店员帮我哋将饮品变热饮,但可能变咗热之后,会甜好多。杯底有啲青苹果粒、椰果等,有得饮有得食,冇咁寡!但都系变返冻饮应该会好饮好多!
苹果红茶
估唔到呢度嘅甜品又不错,$50几蚊咁大碟真系好抵食!食完甜食其实好应该饮返啲水,呢度水就冇,不过有提供自助式嘅英式果茶,都几好吖,但只纸杯太细,半啖已经饮晒,今日呢个时段唔系好繁忙,否则行嚟行去斟嚟饮都几骚扰其他客人哈哈
2016-12-29
黑松露吐司粒粒山