2022-09-29 653 浏览
🌕Hello我系Moon🌕香港真系有好多唔同国家嘅菜式🤣,有时候唔知食咩,🤔真系可以去尖沙咀睇一睇!😆cafe 、fine dine 、主题餐厅都有!😛陪朋友喺广东道买完电话,😝就上网睇吓附近有啲咩平时比较少食嘅嘢食。🤣见到有一间荷兰菜嘅高级餐厅,有啲心动。😆因为平时好少接触荷兰菜,🤔同朋友倾完之后就决定上去睇吓有冇得Walk in,😛如果有位嘅我哋嘅午餐就决定系度食啦!😍入到依间荷兰菜嘅高级餐厅,🤤广阔嘅布置充满空间感, 🥰再加上开放式厨房更有热闹嘅气氛,😋附近嘅环境望出去都令人心旷神怡, 两个人就啱啱好可以叫个Holland Lunch set 😛首先头盘就有个荷兰小食,😍阿姆斯特丹脆炸牛肉丸, 唔好睇佢只系一个波咁简单,😜荷兰菜就系会用尽方法令到食客充满wow!!😎首先外皮系非常之脆,🤪而且极少油腻感,至于里面就真系内有干坤,😋用牛尾整成嘅牛尾汤,😛或者可以叫做汁,😋跟住再加上入边有牛油面粉捞埋牛尾肉,😆最后先铺上面包糠炸出嚟。☺️热辣辣非常新鲜,咬一半之后就完整见到成个Pattern , 😝汤汁极浓缩,😉两者一定要同时一齐食先食到极致嘅鲜味😚长条形似一个木塞嘅就系荷兰香肠配洋葱咖
🌕Hello我系Moon🌕

阿姆斯特丹脆炸牛肉丸

长条形似一个木塞嘅就系荷兰香肠配洋葱咖喱蛋黄酱制,🤓最大最大特别呢一定系平时我哋食嘅肠出边系有层衣,😚而呢一款招牌菜式就冇衣,全肉制成,😋就用咗猪肉同鸡肉两款味道拼埋一齐,😌主要用咗蕃茄做底嘅咖喱汁,再加上洋葱,😍浓味得来又带点清新,本身肠嘅肉味够晒浓郁😛
荷兰小食

至于下一味菜式就系沙律,😉橡木烟熏野生鳗鱼。 最大特色一定就系鳗鱼,😌我哋所认识嘅食法十居其九都系蒲烧,😂至于荷兰菜呢一度就完整,☺️保留左鳗鱼本身嘅鲜甜,🤓一咬肉质就非常结实,😏鱼味嘅浓郁就同我哋平时嘅鳗鱼真系有好大出入,🤪又有刺身感觉又有烤鱼感觉,😗非常神奇。😂不过最大特色一定系采用野生嘅鳗鱼,😗听师傅讲系用咗七个钟时间去烟熏,😝所以先做到呢一款独一无二嘅味道,😌食鳗鱼嘅时候配上日式清酒,又有另一番享受!🤩
橡木烟熏野生鳗鱼

呢度菜式虽然成日都会见到,😂但系整得好食却系一件难事,☺️呢一道菜就系荷兰传统青口锅。 😍里面除咗采用的新鲜嘅青口之外,😝汁底就用奶油同埋白酒做底,😙自然再提升鲜甜嘅味道,😋至于牛油蒜蓉焗拖鞋包除咗就咁食之外,😛更可以点埋个汁一齐食咁就有多重嘅味道😉
荷兰传统青口锅

跟住落嚟就轮到主菜嘅环节,😏店员就非常之推介香煎荷兰鲈鱼,😋集合晒色香味嘅特色。😛油脂饱满炖肉汁依然保持软滑,😋但又不失弹性。😝焦香嘅鱼皮再配埋一啖鱼肉绝对系最享受嘅食法,😎会慢慢感觉到鱼油香喺口腔里面慢慢渗出来,😤再配合埋牛油柠檬汁,够清新又浓郁,😳令人一试难忘一啖接着一啖🤩
香煎荷兰鲈鱼

最后食个甜品就Perfect啦!🤓呢个甜品等候时间系会耐啲,🥸因为厨师会等到客人食完所有嘢先再叫厨房整,🤪务求令客人食到热辣辣嘅苹果批,😙细细一个嘅苹果挞再加埋云呢拿雪糕,😉真系整道荷兰餐画上一个完美嘅句号!😋
自家制苹果批

🌕最后MoonMoon真系几满意呢间餐厅,虽然系冇计划之后揾到嘅,但系估唔到荷兰菜都有咁好嘅体验,😏一边食嘢嘅时候随时都会同我哋交流一下,我哋比较少接触荷兰菜,😳喺厨师口中就好似上咗一堂咁样,🤭令我哋对荷兰菜嘅认识有加深咗啦!🌕

The Dutch House Restaurant (尖沙咀)
尖沙咀广东道116-120号海威商业中心16楼
午餐