2023-11-11
第一次嚟启岸巷子,一个旧区突然出现新嘅地标,新旧共融,系几chill嘅揾食好地方~叫咗二人餐,都几多嘢食,三个Tapas加一个主菜同一款甜品~🔘香煎慢煮八爪鱼有两大条八爪鱼,口感软熟得来有嚼劲,焦焦的几香口,特别用上两款不同酱汁,味道更有层次~🔘啤酒蒜片虾冇记错系用咗黑啤去调味,除咗蒜味仲有淡淡的啤酒麦香,虾肉大只爽弹~ 🔘香烤胡椒蟹肉饼炸得香脆嘅蟹饼,多蟹肉,最正系淋上蟹膏酱汁,蟹味即刻提升~🔘招牌西班牙海鲜炒饭特别加咗左口鱼裙边同三文鱼子,每粒饭都包裹住酱汁软硬适中,每当食到左口鱼裙边,鱼油味爆发,非一般嘅西班牙炒饭~🔘烟靭之选有齐朋友喜欢嘅甜品 - churros同蕨饼,口感烟靭Q弹~🔘招牌西班牙水果茶成壶上自己慢慢倒出,一开始系橙味比较出,饮到底就好有芒果味,水果同茶味都几平衡,唔会过淡,推介~🔘抹茶麻糬鲜奶用上明治鲜奶,特别香滑,除咗饮品仲送一小串抹茶味蕨饼~食完先发现原来呢度系主打西班牙x日式fusion菜,难怪咁多日式元素,感觉餐厅愿意花心思去令到一个菜式升华,比standard加多少少嘢,令客人都感受到佢嘅诚意~
🔘香煎慢煮八爪鱼
🔘啤酒蒜片虾
冇记错系用咗黑啤去调味,除咗蒜味仲有淡淡的
啤酒麦香,虾肉大只爽弹~
🔘香烤胡椒蟹肉饼
炸得香脆嘅蟹饼,多蟹肉,最正系淋上蟹膏酱汁,蟹味即刻提升~
🔘招牌西班牙海鲜炒饭
🔘烟靭之选
🔘招牌西班牙水果茶
🔘抹茶麻糬鲜奶
用上明治鲜奶,特别香滑,除咗饮品仲送一小串抹茶味蕨饼~