2022-06-03
朋友介绍我黎依间非常适合外卖嘅小店,小店走怀旧加新派风,装潢简简单单。 极黑●黯然销魂饭:叉烧半肥瘦,煎得香口,肥肉同瘦肉一层搭一层,令口感升华咗唔少。而且每块都有番咁上下厚度,非常足料。上面仲铺咗煎双蛋,白饭淋有酱汁,配搭一齐食唔会觉得单调。 西关濑粉:第一次食依种濑粉,有啲似狗仔粉但又唔系,濑粉稠密,面条滑嘟嘟。加入冬菇等等嘅配料烹调,令濑粉更香。重点系猪油渣!一 定要加埋入去一齐食。 炸●黑毛猪肉粽:第一次食炸粽,仲要系第一次食用黑毛猪整嘅粽。完全唔觉得油腻,而且炸得够干,呈金黄色,外层仲带有少少焦脆。糯米口感烟韧,用上黑毛猪就更健康,炸完肉质都冇受影响。餐厅事先将炸粽切件,方便食用,而且横切面好靓好分明,见到金黄嘅糯米包住一大件黑毛猪肉。 臭草绿豆沙饮品:系夏天饮就最适合喇~ 绿豆沙清热解毒,加入臭草可以消暑、去湿,大热天时最好叫番一杯。而且好足料,绿豆超多,啖啖都饮到,眼见都占满樽嘅一半有多添,所以一定要拌匀饮用。