2022-01-20 184 浏览
在openrice找寻科学园有什么美食,一眼便看到Hunky Dory,这个字的解释是 “令人满意的”、”好的”,被名字吸引,决定一试。这里提供英式、及搭配韩式的fusion菜,食物摆盘也很精致,加上周围环境宁静,在这里用餐真的好Chill。点了韩国年糕卡邦尼、英国皇家牛肉汉堡、巴马火腿玛格丽特披萨,各有特色,而且好味美。韩国年糕卡邦尼 – 看名字会感觉有点怪,但食落口一d都唔怪,而且味道很搭配,厚厚的卡邦尼汁,加上半熟蛋,与年糕拌混一起吃,真系好好味,最喜欢系年糕够烟韧,黏满香浓的卡邦尼汁,真系会食唔停口。牛内汉堡 - 最正系块超厚嘅汉堡扒,充满肉汁、牛香、而且肉质很鲜嫰,一d都唔鞋口。但稍稍扣分系个饱,外层有一点点硬(唔知系咪放左段时间,被风吹到硬左),仲有内层烘得未够香,如果可以再㶶一点会更好。巴马火腿玛格丽特披萨 – 本身钟意食厚批,但无得拣,只有传统嘅薄批。不过整体都系好味嘅,批边好脆,批底亦很香,意外嘅系原来批底仲有d泡菜,但可以放心,完全唔辣﹑小朋友都食得津津有味。巴马火腿很大片,少少咸香配上蕃茄底嘅Pizza,味道更突出。
韩国年糕卡邦尼
英国皇家牛肉汉堡