2023-01-31 130 浏览
早两日捉紧新年假期嘅尾巴,同男朋友出去郊游。我哋嘅目的地系粉岭嘅流水响水塘,咁所以我哋先喺粉岭站集合,食少少嘢就一齐搭小巴入去流水响。我平时真系好少入去粉岭,所以都冇乜留意粉岭有咩餐厅好食。原来名都广场度有几多餐厅选择,大集团连锁餐厅又有,小店又有。港式台式日式餐厅都有👍🏻 最后我哋拣咗呢间食马拉菜嘅餐厅,好似特别啲🥴餐厅主要都系卡位setting,假日都几多人,好彩我哋等咗一阵就有得入。入边既位置都几宽敞,店员服务态度都唔错,而且食物嘅选择都几多,本Menu好厚😂招牌虾面 ($78)汤底既虾味好浓郁,而配料都好丰富,有猪颈肉、豆卜、樱花虾、鱼肉卷?! 我最欣赏系佢将只虾剥左壳,呢个贴心位真系好加分👍🏻👍🏻👍🏻 如果面底系掺掺面,系油面同米粉两沟,挂汁一流👍🏻咖喱猪扒配米饭 ($68)男朋友叫咗呢个咖喱饭,我食咗几啖,个咖喱汁超级好食!咖喱同椰汁嘅比例控制得啱啱好,只系有少少咖喱既后劲渗出来,好惹味但系唔会辣。猪扒一啲都唔韧,好容易咬,同咖喱好夹。配菜仲有啲鱼干仔、炸饺子、同埋好大块嘅虾片。蟹肉酥盒 ($58)以为啲主菜个出色,小息应该都唔差,所以本身对呢个菜式好有期望,点知上到黎有少

招牌虾面 ($78)

咖喱猪扒配米饭 ($68)

蟹肉酥盒 ($58)

以为啲主菜个出色,小息应该都唔差,所以本身对呢个菜式好有期望,点知上到黎有少少失望。除咗上面果啲蟹膏之外,入边既内馅食唔出有蟹肉嘅味道。而外面嘅脆皮算系酥脆嘅,只不过好似同个馅料完全系两件事,有少少唔夹🤔

冻香茅橙茶 ($6)

我叫咗呢杯香茅橙茶,橙嘅味道同红茶底融合咗,几好饮。不过我就饮唔出香茅嘅味道🤔

热白咖啡 ($6)

男朋友饮呢个,我无饮到,佢话味道正常,冇乜特别。