2024-05-22 263 浏览
放工想食啖靓粥,但是:富记光荣结业了。十大碗租约期满无做了。妹记生滚粥不嬲唔做晚市。女人街同豉油街系有几间粥店,但睇落好似麻麻......即使身在美食天堂旺角,要揾间好味的传统粥店,原来都不易。唯一想到的是朗豪坊后街的佳豪粥店同粥世家。前者食过一两次,我觉得还可,但唔知点解总系未能视佢作为饭堂。今日一于试试附近的粥世家。睇佢openrice食评数目寥寥可数,2正1负,仲要系成6年前的,真系咁无生意?耳边响起直升机伏伏声......但我信自己直觉,应该帽事嘅。入去见到都几多人,绝对唔系冷冷清清拍晒乌蝇。一睇价钱,非常实惠,一个单拼粥先$23,炸两$17, 好平!点了皮蛋艇仔粥加炸两。 个粥一上,已觉得非常对路,食落够绵,材料丰富有猪皮鱿鱼免治猪肉花生同青葱,样样配料都有自己的美味,猪皮爽而入味,鱿鱼鲜味,花生香脆,青葱新鲜,食到落底依然无变水,也不口渴。一碗$23的粥有呢个质素,值得俾高分。炸两的油条不是妹记的即叫即炸,但一样香口,头尾部份都香脆,而且都有一定热度,加埋爽滑肠粉同几色酱料,也相当不错。再睇睇个菜牌,有特别的蔬菜入馔的粥品,例如沙葛粥同芫茜香芹粥,很有特色。各色送粥小菜如酸
放工想食啖靓粥,但是:

富记光荣结业了。

十大碗租约期满无做了。

妹记生滚粥不嬲唔做晚市。

女人街同豉油街系有几间粥店,但睇落好似麻麻......

即使身在美食天堂旺角,要揾间好味的传统粥店,原来都不易。

再睇睇个菜牌,有特别的蔬菜入馔的粥品,例如沙葛粥同芫茜香芹粥,很有特色。各色送粥小菜如酸豆角、榨菜、萝卜干同咸酸菜也很少见。

呢间貌不惊人的小店,有非一般的实力同特色,实在唔明点解开业咁耐都只有2、3个食评。不过无他,食亲的都是街坊老百姓,唔好食就投诉啫,好食食饱咪俾钱走人,又唔会有人为佢嘅好食写下一言半语赞扬一番。毕竟粥同肠粉,太过日常太过普通,好食是应份,唔IG-able的粥世家其实值得更多正评。