2019-07-14 134 浏览
一个人食午餐,经过见到呢间冰室几多人排队,谂住质素应该OK,就入去试吓~ Lunch餐牌主打滑蛋饭,本身又好耐冇食过滑蛋叉烧,今次就叫咗滑蛋叉烧饭~~自家制叉烧 日本滑蛋饭餐牌写住叉烧系佢哋自家制,望落又真系同出边买嘅唔同,叉烧嘅肉质比较软念,咬落有肉汁唔干身,比出面叉烧冇咁肥,最怕食到满口油脂,起码食落啖啖肉几满足~滑蛋炒得啱啱好,最喜欢滑溜溜嘅感觉,有蛋汁,而且食到香浓嘅蛋香,配埋佢哋自家制嘅时候味道更加突出,本身见到成碗都系豉油都有啲担心会好咸,虽然豉油多但系味道不比坊间嘅豉油咸,反而同滑蛋叉烧嘅味道都几夹,我觉得佢豉油嘅味道都啱啱好既~~热杏霜好耐冇饮过了,杏霜都够滑,起码冇刺激喉咙嘅感觉,最喜欢不太甜,淡淡的甜味反而更加食得出杏仁嘅香味~

~自家制叉烧 日本滑蛋饭
滑蛋叉烧饭