2020-11-16
闲日放工和朋友经过荃湾沙咀街,见到一间以串烧和烧海鲜作为卖点的小店,当然要去支持一下,食落至知 - 有惊喜!先讲食物,呢间小店可以用「麻雀虽小 五脏俱全」黎形容。肉类方面,猪牛羊鸡,每样都有,仲唔话得嘅系,一串一串嘅肉类绝对系经过挑选而且有心思嘅排列,以羊肉串烧为例,羊肉同脂肪嘅比例就系刚刚好,羊脂太少就不会香口,太多又会导致臊味太重,小农夫便在这方便做到刚刚好。 羊肉串烧以外,不能不提嘅就系鸡软骨,除软骨部分外,仲会附带上适量的周边组织,从而提升整体嘅口感。除左肉类串烧,另一卖点就是海鲜。 小农夫提供无限量嘅海虾、生蚝、青口、鲜鱿鱼、八爪鱼、多春鱼等等,仲有重中之重嘅龙虾,对于钟意食海鲜嘅我们绝对系天堂。食物以外,烧烤炉亦系小见嘅自动旋转式烤炉,岩晒我们这种懒人,省去了帮串烧翻身嘅工作,令我们可以更专心地进食。 调味料方面,更有三种烧烤酱汁和六种味粉,组合之多,可以令你每啖都系唔同嘅味道。有人可能怕自己动手,食物会唔熟或者过熟,但呢方面嘅贪心原来系多余,老板好有心思地将各种食物的烧烤时间都一一列出,站系客人角度解决晒所有烦恼。试问咁嘅食店,点可以大大力咁比LIKE 呢!