餐厅: 食得喜小廚
资讯:

2016-09-04 2697 浏览
提前预祝好朋友兼旧同学的生日饭, 四人行去揾食, 之前她吃过这间不错而且成日都好多人, 所以就一齐再来吃!! 真的食饭时间基本是满座的, 但朋友之前订左位, 佢真系有留枱比我地, 估唔到街坊店都可以咁做~~~原来朋友说这家店的大厨以前是在五星级酒店中菜部做, 现在自己开店, 所以门口都有些相关字同照片~~~第一次吃真系眼花瞭乱, 就等朋友发板同睇下图边样想吃就叫~~美极墨鱼咀 ($68)~~~朋友一定要ENCORE的一个, 佢试过第一次就每次都叫, 一上枱真系好香, 而且能闻到那股炸的香口味, 吃著有少少鸡软骨的感觉, 当然又有点不同, 这个做小吃或者佐啤酒真系好唔错, 一路饮一路倾计, 正!!!客家蛋卷煲 ($68)~~~呢个煲几特别, 未见过, 虽然只系得八件, 但都系大大件, 个汤好清仲有粉丝, 还有些炸菜调下味; 说下个蛋卷, 蛋唔会硬同老, 有好多层, 层次感不错考功夫, 里边酿了些猪肉等的东西在内,我觉得只味及质感有少少似鱼皮饺的感觉, 好特别的一款难以形容!!啫啫西兰花煲($68)~~~吃肉当然要吃些菜平衡一下, 这个好有火喉, 西兰花唔会好硬, 系爽口的感觉, 加埋侧边
美极墨鱼咀
客家蛋卷煲
啫啫西兰花煲
啫啫西兰花煲($68)~~~吃肉当然要吃些菜平衡一下, 这个好有火喉, 西兰花唔会好硬, 系爽口的感觉, 加埋侧边的肉碎, 觉得有少少混了章鱼粒, 因为几有咬劲, 但味道就偏咸少少, 所以一定要配合菜或饭一齐吃, 斋吃肉碎会偏咸……
孜然寸骨
孜然寸骨 ($73)~~~又是惊喜的一款, 初初上枱以为比错系咪我地的呢??? 因为好似西餐的猪脾, 哈哈!! 但原来系咁款, 真系估唔到~~大大只的, 感觉好西式的做法, 而且放得几靓, 有少少辣味因为放了孜然调配, 个肉质几好, 唔会过老, 啖啖肉又入味, 好味!!!
猪肺鸡脚菜干汤
是日靓老火汤~~~朋友饮的什么 “猪肺鸡脚菜干汤”, 这个只系二人份都好大份了, 感觉真系每日整的, 而且料很足, 仲多过汤tim, 吃渣都好饱了!! 因为我唔饮猪肺所以无饮, 朋友话几清甜, 好饮, 单睇个料就行头十足了!!!
炸大肠
炸大肠 ($68)~~~虽然我怕肥同肠里边的脂肪, 但忍唔住都食左几旧, 因为好香, 个皮又脆又薄, 超好吃!! 加上个汁同桃的伴碟, 可以减去那股肠味, 虽然我还是觉得有点大, 但相信钟意吃的朋友一定会劲食, 又是一款适合佐酒的小食!!

食完满足饱饱, 同行的朋友之后一个星期又同男友去帮衬了, 真系好捧场啊, 不过质素系真心唔错, 怪不得有这么多人, 下次再同多d朋友去吃多点菜式先得!!
2016-08-12
庆祝纪念