2019-01-28 83 浏览
以往工作路过深水埗时已经想试这间餐厅,但一直冇机会,今日同友人路经炮台山见到佢开左分店,见到有位就入去试下。我个人好钟意食捞檬,所以叫左一个扎肉捞檬,而我朋友惊份量唔够,所以叫左一个三色蛋猪扒饭。个捞檬系好有小店味道,平时自己加落去的酸汁,铺头已经一早帮你落左系底,份量岩岩好,个捞檬唔会太干身或湿身,而伴菜的冬笋丝、甘笋丝配合由青柠汁、鱼露制成的酸汁绝对一流。檬粉的面质唔会太硬或瀮,相当好味,而酸汁亦十分入味,最有惊喜系个扎肉,比起出面餐厅厚身,亦有肥膏系上面,有少少似上海的镇江肴肉,配合埋酸汁,非常好食。至于我朋友的猪扒饭,佢就话麻麻地,猪扒偏甜同埋有猪腥味。
2019-01-27