2018-03-23
最近迷上左一种叫”米水”嘅饮品, 饮左一排身陈代谢的确好好多, 所以久不久都黎上环买. 附近开好多个性cafe/餐厅, 就是li间cafe吸引左, 由出面望入去见到佢走慢活舒服feel, 再加上门口大大张menu, 咁啱有人食完即刻入去先.Lunch set可以拣沙律或者汤, 今日系我至爱蕃茄浓汤, 不犹豫, 汤please!蕃茄浓汤一袭田园感觉从汤碗徐徐飘来, 浓稠之余还啖啖蕃茄肉, 像在吃原个新鲜摘出来的蕃茄. 入口够热但不烫口. C. 香草野菌·迷你芝士菠菜意大利云吞 (HKD88)Lunch饱肚d, pasta款可以转, 有意粉, 阔条面, 甚至意大利云吞都有两款. 咁啱有我至爱-又芝士又菠菜又Ravioli(其实最重点都系平时买现成Ravioli真系唔平). 等左一阵ja, portion几好, 好多粒diced蘑菇, 每粒完整嘅ravioli都充满芝士同菠菜, 大量parmesan 芝士充斥住成个碟, pesto sauce完全融入每样食材, 既fresh又唔heavy. E. 烟三文鱼忌廉烟肉阔条面 (HKD98)老公order阔条面, 有巧多三文鱼呢, 阔条面又系平时无
蕃茄浓汤
C. 香草野菌·迷你芝士菠菜意大利云吞 (HKD88)
E. 烟三文鱼忌廉烟肉阔条面 (HKD98)
老公order阔条面, 有巧多三文鱼呢, 阔条面又系平时无咁多机会食到derrrr,
Rich Chocolate (set+ HKD15)
朱古力控·大爱·比普通热朱古力更浓, 唔太甜, 有少想少奶泡&朱古力drizzle, 够滑!
Mini cake- Lemon Tart (set+ HKD10)
张枱隔离cake柜有5款mini cake, 拣左lemon tart, 佢将一个lemon tart浓缩制作, 两啖之内有哂平时食lemon Tart嘅甜甜酸酸味, 唔好以为mini左就乱来, 仔细品尝, 层次分明, 连lemon Zest都做到mini size, 好味.
以为一定又加一又咩, 原来系无加一, 而且, 仲有得用paywave, 系味我太outdated? 哈哈!
期待再黎li度食野^^