2018-04-11 217 浏览
做野做到九点几,晚餐都未食,朋友提议落油麻地打边炉,我自己一向食开任饮任食𠮶啲,无谂过佢地会选择一间散叫嘅,但原来真系好大分别嫁,虽然价钱贵少少,但质素真系唔同啲好似汤底咁,已经有好多款,我哋就拣咗个人气之选:花胶鲨鱼骨胶原锅,汤底$168,仲送甘香泡饭,除返开咁多人,其实都ok嘅系等梗汤底嘅时候,服务员为我们递上酱汁配料,供我们自己调校,配料齐全,而且干净企理汤底与泡饭一齐上枱,服务员好细心咁教我地,当汤底煮滚后,可以先品尝汤底,然后再配合泡饭一齐享用,之后再打边炉,当我搞下个汤底嘅时候,见到咁大块花胶真系好惊讶,原全估唔到咁足料本身以为金香泡饭,只系有味嘅汤饭,但原来佢系好似锅巴、饭焦咁,好脆口,一粒粒嘅,加啲汤落去,脆得黎又享受到花胶汤嘅滋补,好过瘾打边炉之前,我哋仲带咗个餐前小食:蟹子墨鱼油炸鬼,估唔到油炸鬼除左用黎配粥,仲可以有咁新奇嘅配搭,好味由于时间都夜,第二朝又要返工返学,我地都唔敢叫太多野食。打边炉方面,牛肉永远都系主角,呢度个顶级安格斯牛颈脊真系正到无朋友,虽然只系叫细份,但份量一啲都唔少,牛肉雪花分布十分平均,牛肉味浓,必叫啊然后仲有个招牌芝士墨鱼丸,虽然$68只

酱汁配料

花胶鲨鱼骨胶原锅

甘香泡饭

蟹籽墨鱼油炸鬼

顶级安格斯牛颈脊(细)

然后仲有个招牌芝士墨鱼丸,虽然$68只得四粒,但每一粒都大过只匙羹,一人食一粒已经好饱了,入面芝士系mozzarella,香到呢,同墨鱼丸真系好夹,芝士迷必食
秘制芝士墨鱼丸

打边炉点都要食返啲蔬菜嘅,唐生菜新鲜,洗得十分干净,一啲都唔求奇
唐生菜

食完呢餐真系大满足,就算做嘢几辛苦,只要食返餐好,心情即刻好返哂,相比起任点任食嘅打边炉,散叫嘅质素真系高好多,即使食嘢,其实都应该重质不重量,今次真系要多谢朋友带我黎食好西
2018-04-10
甘香泡饭
蟹籽墨鱼油炸鬼
顶级安格斯牛颈脊(细)
秘制芝士墨鱼丸