2017-07-21
上星期五一行4人同個同事farewell, 原本訂左厚福街另一間蒸海鮮餐廳8:00,點知去到佢話要8:30先有枱,無計啦唯有等,順便睇下佢個餐牌,一睇就知中伙了,任食餐原來唔係任食的,只係以半價優惠點野食!性價比極低,二話不說即刻去搵其他餐廳!望過斜對面就見到潮福蒸海鮮,即刻行去睇下有無位!在門口睇下餐牌先!ok喎!8:30後入座$348蒸海鮮餐+任食和牛+火鍋配料+任飲汽水、啤酒、䉀水!一入去已見好多人在門口等(當時大約8:20),有個疑似老闆娘話8:30開始會陸續有枱埋單。好!就攞左9號飛排隊,叫埋其他3個同事上來等!等左大半粒鐘目測有幾張枱埋左單,當時已過左9:00,滿心期望會好快輪到我😌,再問下個老闆娘,點知佢話最快下張枱埋單係9:30😱!無計啦,等左咁耐唯有再等!但真係好肚餓,於是問老闆娘可否俾我地飲住野先!「當然可以啦!」太好喇!Feel到佢有少少唔好意思!佢即刻搵人攞野飲俾我地,算佢識做啦!😊等到9:40終於有得入座喇!一坐低急不及待submit order (好耐之前已填好🤣)好快就來左蜆、螺,有專人幫我地set時間,時間到又來幫我地開蓋,服務都唔錯!跟住再來蒜蓉扇貝、
望過斜對面就見到潮福蒸海鮮,即刻行去睇下有無位!
好快就來左蜆、螺,有專人幫我地set時間,時間到又來幫我地開蓋,服務都唔錯!跟住再來蒜蓉扇貝、鮑魚、龍躉、乳鴿、和牛、大大件三文魚刺身。。。
海鮮都好新鮮呀,好鮮甜唔使點醬都好好味👍🏻😋😋😋!和牛很淋很有牛味,讚👍🏻,其他火鍋配料都唔錯!
老闆娘見我地等左咁等,私人醒每人一隻南非蠔,正呀!😍😍😍
跟餐仲送每人半隻龍蝦,當waitress傳上龍蝦果時真係喜出望外,好大隻呀😱😱😱!仲連埋龍蝦鉗!足足有兩隻手板咁長😱😱😱!放落蒸爐仲郁緊😱😱😱雖然聽落有少少殘忍,但。。。實在太興奮喇😍😍😍
總括今餐由好肚餓變好滿足,食物新鮮質素好,食服務都唔錯,性價比高,值得再來!但一定要book位!