2020-05-08 37 浏览
星期五夜晚同fd一齐系中环行街,经过一条暗巷见到呢间餐厅,念住食下越南菜都唔错,发现整体质素好惊喜😍😍😍就环境来讲,虽然呢间Pho Bar开系小巷之中,但门口闪亮亮既的灯光都几容易令人留意到。店面唔大,一入去就系条L型走道,但位置分布都几合理,近门口有日式拉面店个种类型既bar台,入面都有4人座位高台,适合少人or情侣聚餐😝。小店用暖色射灯配合黑色水泥墙,台凳用木色,加上一大幅彩色壁画,简单得来又好有情调。跟住,最重要既梗系食物质素啦~meun 好简单,一张纸完晒我地分别点左两碗粉同嘢饮,再叫多两样小食。我份烧猪颈肉捞檬,好多芽菜同青瓜丝,淋埋捞汁之后仍有清香味,加左炸蒜后感觉更好味,而且烧猪颈肉火候正好,系有肉汁溢出既😽Fd点左份美国顶级牛肉金边粉,基本加晒全部配料,呢碗汤汁真系茴香味浓厚,唔系个种只得鸡精咸味,牛肉爽口嫩滑(再切小块d仲好😹),粉都嗦晒d汤汁,最好加d柠檬汁调味。但成碗落肚好滞,食量小既最好同人share~小食点左薯条同炸春卷,两样都热lala好酥脆,咸度正常。春卷里面有肉丝同芋头,连续食3个都唔觉油腻,而薯条除左普通番茄酱,仲配埋粉明太子酱同秘制酱料😆,后两款系蛋

跟住,最重要既梗系食物质素啦~meun 好简单,一张纸完晒

小食点左薯条同炸春卷,两样都热lala好酥脆,咸度正常。春卷里面有肉丝同芋头,连续食3个都唔觉油腻,而薯条除左普通番茄酱,仲配埋粉明太子酱同秘制酱料😆,后两款系蛋黄酱base、落左酸瓜所以带有小小酸味,即使系食油炸嘢都好开胃~

两杯野饮,奶茶正常发挥,青柠苏打最适合配油炸小食,宜家初夏饮真系好享受~
系小店舖所以都唔要求好高质既服务啦,店内气氛悠闲,店员上菜都几快,价钱合理,下次得闲会带埋阿妹来食😋😋😋