呢个月公众假期多,但无时间去旅行。。。 趁有红日前夕就约埋个好姊妹去食番间朋友介绍好耐既日本餐厅【乐寿司】,准备享受一下 ~呢度环境好有东瀛气氛,可以呃到自己系置身日本~ 坐低之后望下左望下右,睇下隔离枱食紧d咩好野,见到d菜式卖相都几精致,即刻心心眼,对呢餐「omakase」十分期待~首先黎既系系日本富山县白梅贝,师傅见我地两个对呢道菜好好奇,就主动介绍话白梅贝系春天至初夏季盛产,所以而家好当造。佢地用清蒸方式去处理,好处就系可以保留到鲜甜味,上菜前好有心思咁薄薄地涂一层刺身酱油,就好提鲜架喇~哗,真系好fresh呀!第一件寿司既系䲠鱼,原来春天既䲠鱼,因为需要储存蛋白质准备产卵,所以肉质特别甘甜肥美,睇得出师傅真系好有心专拣时令食材。轻烧过䲠鱼既皮后,再系鱼肉上放少少洋葱丝同酱油,最能带出果份鲜味,oishii~继续出场既系日本长崎产针鱼~呢个可以话系对鲜度要求极高既人既必食之选,本身鱼肉够晒新鲜,根本唔需要任何加工,直接做成刺身就最适合,食落肉质结实,味道清淡自然~第一件重头戏寿司系薄切中吞拿鱼腩,薄切后更带出吞拿鱼油脂香味,夹埋少少芥末渍食就可以完全食到果种鲜味~朋友系海胆狂迷
日本富山县白梅贝
䲠鱼寿司
日本长崎产针鱼寿司
薄切中吞拿鱼腩寿司
朋友系海胆狂迷,见佢食呢个北海道口岸马粪板海胆果阵个样,洗唔洗咁满足先?佢话份量十足、味道甘香浓郁、口感又软滑,正到无朋友㖞~
海胆寿司
牡丹虾应该都系好多港人心头好,我地两个亦唔例外,呢款寿司睇见都心动,将稍为轻烧过既虾头膏,放系鲜甜弹牙既虾肉上,虾膏柔滑香浓,味道口感同样丰富兼有层次。
牡丹虾寿司
跟手出场既系,呢度特别加拖罗、海胆、三文鱼籽同生紫菜,所以口感同味觉层次都相当丰富,师傅刻意放系成个「omakase」后段,用作刺激客人味蕾~
金目鲷
最后叹埋个碎葱吞拿鱼腩饭,寿司饭上面放满味觉非常match既的吞拿鱼腩茸、葱花同埋三文鱼籽。再加入炸芋片同黄萝卜渍丝,令成个寿司饭增添爽脆口感。
碎葱吞拿鱼腩饭
呢餐「KU」Omakase除了以上寿司仲有前菜,刺身,熟食,汤,甜品可以话系超值超丰富,其实有点过饱所以去左维园行个圈倾计先返屋企!
2017-04-13
日本富山县白梅贝