2014-09-01 869 浏览
忙碌咗一个礼拜,又到weekend食好野时间喇!前几日听朋友介绍有间新西餐厅系铜锣湾,所以朝早一做完gym就嗱嗱淋同埋男友去试喇!坐低之后,侍应就比menu我地,话是日餐汤有洋葱汤同野菌汤,我一听到野菌汤谂都唔驶谂就拣咗,男友就拣洋葱汤。之后到拣appetizer,平时d餐厅通常都系3拣1或者2拣1,我仲心思思谂紧拣边样,点知原来系starter platter,即系前菜拼盘,有汤之余仲有沙律同我最钟意既scallop carpaccio!main course呢,我好快就拣咗char-grilled ribeye steak,要5成熟。正当男友15/16唔知拣边样之际,侍应哥哥话仲有两个hidden dish,其中一个就系烧春鸡,男友听到二话不说就拣咗呢个噜!餐厅环境唔错,单边有大窗对住马场,有景又够哂光猛。话咁快就送上bread basket同前菜拼盘喇!非常欣赏粒粒牛油设计,够哂细心,细细粒方便搽面包,唔会好似其他西餐厅咁,D牛油仲系冻冰冰硬掘掘咁。其实真系好少西餐厅晏昼会有带子carpaccio食架,呢度仲有6片咁多,真系好抵食,仲好好食添呀!当然野菌汤同pear walnut

餐厅环境唔错,单边有大窗对住马场,有景又够哂光猛。
Starter Platter
其实真系好少西餐厅晏昼会有带子carpaccio食架,呢度仲有6片咁多,真系好抵食,仲好好食添呀!当然野菌汤同pear walnut rocket salad都好好味喇!3样前菜分量刚刚好,最开心就系可以一次过食哂3样,啱哂咁贪食既我呀!
Spring Chicken
之后男友点既烧春鸡就到嘞!半只黎讲都算几大只㖞,D皮仲好脆同有D蜜糖既香甜,非常好食呀!
Char-grilled Ribeye Steak
到我既肉眼扒...一上枱就闻到好香既炭烧味喇!食落口都系一样!平时系其他西餐厅点既char-grilled steak都唔够grill味,但系呢碟就真系好正!不过美中不足既地方系比起我叫既5成熟熟咗少少,希望下次再试呢方面可以做好D喇

另外,原来加$28又有个dessert platter㖞!有rich chocolate cake with vanilla ice-cream同mango & passion fruit pavlova,钟意食甜品既我又点会唔试呢....
Mango & Passion Fruit Pavlova
成日都听pavlova,不过食就好少食,同埋一般西餐厅都好少有呢款甜品,通常都系tiramisu或者molten cake咁!呢个pavlova就外面松脆,内里软滑,味道又唔会太甜,就咁食都已经好好味,加埋芒果片同热情果酱既酸酸甜甜,够哂清新~
Rich Chocolate Cake with Creme Anglaise & Vanilla Ice-cream
等咗一阵之后上埋呢个rich chocolate cake,男友比较钟意食呢个,一来佢系super chocolate lover,二来呢个cake真系好香浓同松软,真系等耐少少都值得呀!Highly recommend大家食呢个set lunch加埋个dessert platter,又好味又抵食!今次朋友仔无介绍错呀!迟D一定会再黎食呀!希望到时又会有其他新菜式同甜品试喇!

2014-08-30
Starter Platter