2012-09-07
暑假就完,同HONEY去左帝景酒店住两晚,皆因佢价钱系AMONG全港同星级酒店最平+有COUPON。酒店四周一片荒芜,结果两晚都系帮衬CAFE LIDO同池畔。结论有二:1。有惊喜2。如果系住客,推荐食池畔,比CAFE LIDO贵百几,但可任食BBQ同CAFE的BUFFETT,住客食池畔有六折,CAFE LIDO就冇先讲池畔主题系任食和牛,但其实我地食左成晚都食唔出佢D牛有咩特别好食。但就真系好有炭烧香味。虽然通风差(好大烟好攻),款式亦少(牛扒牛仔骨猪扒鸡翼大虾鸡软骨秋刀鱼茄子芝士蚝,THAT’S ALL),但款款都水准以上(牛肉不过老,鸡软骨正到我地狂ENCORE,虾真系好大只,但茄子中间仲系生生地),仲送埋椰青,BUFFETT D野又任食,又有电视睇,正~!第二晚就去左CAFE LIDO净食BUFFETT,因昨晚有好多野都未试,都几新鲜。再发现到几样有惊喜嘅野食~!1。例汤:是晚系西洋菜陈肾汤,非常清甜好饮,够火喉,D菜又嫩,我地每人饮左两大碗2。剌身虽只试了三文鱼同八爪鱼,但两样都比出边日本餐厅更新鲜,负责刺身果位妹妹又好好笑容,服务态度一流3。清蒸鱼:冇HEA到,真系海斑,仲
结论有二:
1。有惊喜
先讲池畔
3。清蒸鱼:冇HEA到,真系海斑,仲要不停REFILL整条鱼,几乎一出新鱼就比人抢晒,因为蒸得岩岩好,唔老。
4。六款口味HAGANDEZ雪糕,BUFFETT少有,不过太饱只食了咖啡同绿茶味。早知唔试蛋糕,食多两球雪糕好过!因蛋糕水准强差人意,但果D杯装幕士同JELLY杯就几好食
5。虽然茶/啡都任饮,但门外两部沙冰机更吸引!两晚都系草莓味,虽然明显系糖浆开出黎,但酸酸甜甜,开胃醒神!HONEY第一晚饮完,第二日下午经过就系到望住人地部沙冰机有得饮未(因在门外位置放了杯和吸管,好像是只要经过的人都可以饮的感觉),第二晚一入座就去左攞黎饮~正CHECK OUT前见到换左口味~但因仲未整好就冇得试啦~
但都系有野要弹:
1。沙律菜选择太少
2。热盘选择少,而且很多炸物,有点热气
3。韩式食品是主题,但连我这个对韩国食品没研究的人都吃得出很不对货办。炒年糕竟是上海年糕,炒粉丝的粉丝。。嗯。。很糊很软,散开晒
4。竟然没有白饭!上面提过蒸鱼好正,正到令人想配饭食,但揾晒全场都只得一个韩式石头锅饭!有点失望。
5。上边都讲过,甜品好弱,只得朱古力喷泉、水果、面包布甸同杯仔装甜点几吸引,所以可以直接食下雪糕算。