2018-10-12
霸王风沙鸡 $135/半只皮炸得算脆。但鸡冇鸡味,肉质唔够硬实、食落软淋淋,唔新鲜,可以唔试!黑醋小排骨 $92一碟有六旧排骨。排骨够瘦,冇咩肥膏,啱晒我😆食落啖啖瘦肉!唔好以为啖啖瘦肉一定好柴,咁谂就错啦!排骨烹调时间掌握得啱啱好,肉质硬实,但又唔会太韧咬唔到,属于有口感但一咬即开既肉质,处理得非常好👍🏻轻轻咬开,排骨既肉会变成丝状。好正黑醋汁系稠身既,食落酸酸甜甜好好味!送饭一流!虽然食得出醋味,不过黑醋汁酸味同甜味既比例系3:7。好惹味,但食到最后会觉得偏甜左少少,如果唔用黎送饭会更浓味。整体黎讲,好食!当然,如果少甜更好!糖醋松子桂鱼 $160炸左既桂鱼淋上糖醋酱汁,好难唔好食姐!鱼系成条上,其实唔算太大条,因为沾左炸粉炸起先会觉得好似几大咁,食落先发觉鱼肉唔多。而炸粉唔算太厚但又唔太薄,都接受到既。鱼肉质地炸完仲保持到嫩滑,肉质唔似食鱼柳咁太淋冇口感,都算系咁,但鱼既鲜味就一定食唔到啦!除左鱼既本身同糖醋汁之外,鱼上面既配料系另一个重点!配料有大量松子、菠萝粒、蕃茄粒、青椒粒、洋葱粒,同两粒虾仁。青椒、洋葱粒保留到爽脆口感;菠萝、蕃茄粒正常味道,唔会难食;虾仁仔虽细粒,但佢系
霸王风沙鸡 $135/半只
皮炸得算脆。
但鸡冇鸡味,肉质唔够硬实、食落软淋淋,唔新鲜,可以唔试!
黑醋小排骨 $92
一碟有六旧排骨。
整体黎讲,好食!当然,如果少甜更好!
糖醋松子桂鱼 $160
炸左既桂鱼淋上糖醋酱汁,好难唔好食姐!
除左鱼既本身同糖醋汁之外,鱼上面既配料系另一个重点!
青椒、洋葱粒保留到爽脆口感;
菠萝、蕃茄粒正常味道,唔会难食;
虾仁仔虽细粒,但佢系爽弹既。
可以系最佳配角😆
无错!糖醋鱼又系酸酸甜甜既,一定要送饭,会不经不觉食好多饭><个人认为真系几好食,肥都抵
霸王小笼包 $42/4
小笼包即叫即蒸,送到台面热辣辣、出烟嫁😍
睇相可以见到小笼包好多汤汁,反映出小笼包皮够薄。
虽然皮薄多汁,但夹果阵唔会穿👍🏻
果然食落好juicy,皮都够薄,可惜既系肉馅较细,有啲似食皮加汤汁既感觉。
味道方面:
皮薄带少少烟韧口感。
汤汁唔油腻,冇浆口既感觉。汤汁味道较清淡,肉既浓味、鲜味都唔太出。
肉馅比例较小,无法评论。
整体而言,小笼包既精粹皮薄多汁都做到。味道偏清淡,但汤汁够多,食完都几满足。若可增加肉馅比例,味道层次会提升。可以一试。
北京填鸭
填鸭:
皮下脂肪较少👍🏻
皮少肉多,试唔出皮既脆度同油脂香气。而鸭肉质地较散、唔够实;切得较薄,味道方面冇骚味。
饼皮:
用笼仔蒸热,上台时仲出烟。
饼皮薄身,食落带些少烟韧,发挥正常。
值得一提既系,餐厅好贴心地系每张饼皮之间都用左一张平时蒸点心既笼底纸隔住,一黎可以防止饼皮因水汽黏埋一齐,二黎可以用点心底纸托住、唔洗整污糟对手!我食左咁多间餐厅既填鸭,净系哩间咁做,值得赞赏👍🏻
配料:
菠萝条、哈密瓜条、蜜瓜条、青瓜条同京葱,当然唔少得面豉酱。
菠萝条淋身,但夹埋一齐食好清新,都几突出。我未食过夹菠萝条既填鸭,新尝试又几正㖞!
哈密瓜同蜜瓜条夹埋一齐之后就分辨唔到啦,味道唔太突出。
青瓜条夹脆,增加层次同口感。
京葱味道唔重。
面豉酱味道正常。
成日觉得食北京填鸭好似系食个酱同块皮咁,因为啲鸭肉包左系入面同咁多野混合埋一齐食,除非好重鸭味,否则都好难食得出。
北京填鸭个人认为冇太大惊喜,不过不失。而屋企人就觉得哩到既北京填鸭好食过索价更高既x馔,口味真系好个人。
寿包
寿包系红豆馅,而红豆馅十分出色。
红豆压得够绵密软滑;
味道天然,因为冇额外添加糖既关系,馅料只带些少来自红豆本身既甜味,好健康,可以放心食><
包皮都几厚身,如果质感可以软熟、有弹性啲就更好了!
整体黎讲,系好健康既蒸包!如果中意甜啲既话你会失望,个人就几中意☺️
睇食评好多人话水准下降,我都系抱住试伏既谂头去食,点知啲野食又几好食㖞,冇大家讲到咁差。可能冇对比就无伤害,可能之前做得更出色都未定。但我收货嫁啦
当中黑醋排骨同糖醋松子桂鱼个人最为喜欢,一定要送饭食呀
屋企人都好满意今餐饭✌🏻