2019-04-03
喺香港试过好多间沾面都系死咸,同喺日本食嘅沾面完全两回事. 今日朋友带我嚟呢度试鸡白汤沾面.店舖虽然唔系好大,但都几舒服,吧枱对面有一幅金色为主嘅和风壁画,几靓.除咗沾面,朋友点咗客”烧黑豚肉串”,一上枱已经闻到好香,食落有炭烧香味同甜甜哋咸咸地嘅肉味,肥瘦适中,肉质爽弹多汁,好正!! 食完肉串再等咗一阵,我个鸡白汤沾面终于到喇! Order沾面时,侍应会问”要两块鸡定四块鸡?”由于我第一次嚟,我要两块鸡,所以会有叉烧. 个汤好creamy,好有鸡味,唔会死咸. 个面粗得嚟有咬口,好弹牙,软硬适中,又挂汤,好味!! 鸡肉超有鸡味而且颇嫩丶无雪味! 叉烧半肥瘦,有油甘香,几乎入口即溶! 只糖心蛋冻食都无损佢嘅滑溜程度面嘅份量比较大,食完好饱好满足!