2022-10-20
香港拉面店选择真系好多,金鹤已系香港开业多年,终于有机会试下,原来金鹤是香港既拉面品牌,真系孤陋寡闻宜家先知😳,有点惭愧🫣佐敦店既装修以和风为主调,门口个圆形玻璃窗上既白鹤更加系日本既象征,系我面前企左只达磨既R@bbrick,又靓又招财,餐厅主打鸡白汤拉面、鳗鱼饭&串烧小食,仲有酒提供鸡白汤拉面奶白色既鸡汤看落好吸引,先尝一口汤底,有鸡汤既咸味,但就无鸡既香同带甜既味道,2片鸡肉同1片大大块既豚肉叉烧铺系碗边,以低温慢煮而成,食落都唔会觉得榎口,另外仲有一份炸牛蒡,可以当小食就咁食或放入拉面一齐食都得,拉面既粗度比我想像中粗,整碗拉面份量十足,所以食到一半都已经好饱环境相当不错,但鸡白汤拉面我就觉得不过不失,未去到惊为天人既程度,同埋2:30pm后结账就要加一真系有点摸不着头脑,唔系少人既时候反而平d吸引顾客架咩😅
鸡白汤拉面