2016-05-28
今日同一聚旧同事开饭啦有同事推介湾仔依间酒店入面既日本菜放题,咁我地梗系试下佢虚实喇。本身book左七点半,五点半收左工谂住周围行下,点知同事话放题由六点至十点任食,咁就正喇,早收工同事可以坐低吹下水饮住野先。点知去到,原来佢个放题无任饮,每人净系包一杯汽水,再添就要加钱,灰左Service黎讲就都欠奉,落单要写落张白纸度,连可以剔果d落单纸都无,唔叫佢地又唔会加水。讲番野食喇,食物质素都还可以,最好食系串烧同刺身,但选择唔多,刺身得七至八款,而其他既小食同炸物都比平时食开既放题少选择,寿司亦都犯左放题大忌,一件寿司都用有三份一碗饭咁大旧。系食得出厨房个师傅比起其他放题有料d,不过食落d食材质素都系好一般。仲要,放题完全无任何甜品,讲真,食完系饱,唔觉得整体难食,不过唔会觉得过瘾啰,所以未必有下次