2011-12-15 62 浏览
寻晚特登上网找到呢间食店 , 睇到下午餐 $ 79 , 两个人食 , 几多野食好抵咁 , 咪谂住同朋友今日去试下啰朋友先去到 , 睇餐牌并冇什么下午茶餐 , 到我去到时问侍应 , 原来平日先有架 , 今日星期日照睇餐牌 order , 唔怪得咁大间食店只得三两张枱既食客啦 ( 仲要连埋我地个枱 ) 无办法啦 , 都来到咯 , 虽然贵 d , 都焗住试下啦 ~我地参考网上食评推介既食物 , 叫左几样食物 : 虾仁鸡火炒饭 - 炒得每粒饭都够干爽 , 味道清淡 , 虾肉略嫌不新鲜 , 食到腥味 津白炒年糕 - 本来都煮得几好既 , 津白够鲜甜 , 年糕够烟靱 , 但可惜老抽落得太多 , 破坏了整体味道 鲜肉小笼包 - 其实还有野菜小笼包 , 谂住第一次来 , 梗系试下原装先 , 但都系失望 首先个皮唔算薄 , 包既顶尖竟然系硬的 , 而里面既馅一 d 肉味都冇 食过咁多年不同食肆既小笼包最不像样都算系呢间喇 ~ 桂花拉糕 - ( 影左张相揾唔到 , 你可睇其他食评 , 一模一样的 ) 送上枱时我地都有 d 惊讶 , 因平时食既桂花糕

我地参考网上食评推介既食物 , 叫左几样食物 :

食过咁多年不同食肆既小笼包最不像样都算系呢间喇 ~
都系透明啡色 , 桂花就藏在糕里面 , 但呢个桂花拉糕系白色的 , 而桂花系洒在糕面的 , 我相信它是糯米粉做的 ,
又不算很烟靱 , 我地都唔系好欣赏 , 唯一比较特别系它应该系浸系桂花汁 , 所以好有甜味 , 而甜味都适中

呢一餐埋单盛惠 $ 184 , 连加一 , 其实都几贵 ! 又食唔到应有既水准 , 真系有 d 失望
唔会介绍人来 , 自己都未必再来 )
虾仁鸡火炒饭
津白炒年糕
好正既豆板酱
题外话/补充资料: 伙计唔算有咩服务 , 唔觉得专业 , 完全同间食店咁高贵既装潢有好大既格格不入 要特别一赞既系个碟豆板酱 ( 要自己问佢攞架 ) , 不太咸而且够辣 , 好正 !!!
2011-12-11
虾仁鸡火炒饭