2017-07-13
有日朋友yo我去食西班牙菜,西班牙人就见得多,西班牙菜都系第一次食,心情紧张得黎,又兴奋。原来La Cobi个位有d僻,地铁站出去后要兜啲小巷先去到,感觉好神秘咁。火腿本身有股咸香味,切片薄身唔会太大份,脂肪同肉既比例一流阿! 令我对西班牙菜留下美好第一印象!然后就紧系嗌返杯cocktail先啦~饮落咸咸地,过多两秒酒精味充满喉咙,层次几有趣呢个煮蚬同平时日本餐厅既好唔同。日本餐厅既清酒煮蚬有d淡淡地,又有少少海水味。而呢道菜既汁就带出蚬本身既甜味,好味到连d汁都想lam干净!平时比较食菜多过食肉,闲闲地屋企开饭果阵都会食几碗菜。平时出街食啲菜都好油腻,不过呢道菜完全无油腻既味道,反而蔬菜变得好鬼juicy好回味无穷!系我咁多道菜里面最钟意既一道~甜品系用另外一个胃装,女人食饭,甜品当然少不了啦~一定要记住佢个名,佢叫churros,真系不得了。原来一条西班牙油条配搭甜度适中既朱古力(系斋食碟朱古力酱都唔会觉得腻),会系天造地设既一对。微甜的朱古力配搭松脆的油条,系人间享受餐单:饮品:
餐单:
饮品: