2020-02-11
收工特登搭巴士黎九龙城食呢间出名大份又足料嘅海鲜丼。呢间渔吉位置距离太子道东巴士站只需要3分钟,系正街角,装修又突出,所以一定唔会行过龙。呢度系典型日式木系装修,墙上有壁画,座位都几多架。餐牌上最吸引我地系渔吉特选丼($198),胜在包罗万有,除左玉子,仲有11种鱼生!主流嘅鱼生,好似三文鱼、油甘鱼、赤虾、赤身、左口鱼边、帆立贝、海胆都有!竟然仲有比较少见嘅星鳗,好薄身,好长一条,味道似鳗鱼。呢度鱼生够新鲜,咁足料嘅丼绝对满足晒我地~另外呢度新推出松叶蟹三味丼($238),有三条剥壳嘅松叶蟹脚,仲有大量蟹肉,同埋混有蟹膏嘅蟹肉,当然唔少得蟹籽!蟹控啱晒!原来蟹膏加蟹肉系咁正,味道依然好浓,捞饭啱晒!小食方面点左蒲烧鳗鱼($88),切开有四大件。系肉质比较硬身嘅鳗鱼,调味刚好唔会过咸!呢度有一大壶面豉汤,用平时啲茶壶装,唔讲都唔知系汤!原来免费任饮!要大力摇,先倒到面豉出黎。咸度刚好,搞到我地饮完又饮停不了!
渔吉特选丼
松叶蟹三味丼