2020-01-15
夜晚8点半系荃湾放工,即刻上openrice睇下附近有咩好野食,碌碌下见到丸京面屋,即刻揾下系边,睇完地图都几近就行过去,一去到排左6,7个人,门面都有d日本风,跟手望左个餐牌,有4款面外可加钱加配菜同饮品,睇落都ok。等左15至20分钟左右,入到里面,座位太约有12个左右,好啦点餐,我点了浓汤极上拉面,加一碟5只饺子,同招财猫疏打。评分 (10分满分)浓汤极上拉面,汤底浓,唔系咸,系比较杰,饮唔出系咩汤底,如果唔钟意咁杰嘅就叫清汤好d。8分笋干,因为唔记得走笋所以硬食,咁大个仔第一次食笋干,本身已经唔钟意个阵味,不过都照食,食落又唔觉咁大味,仲有d爽脆,不过都系唔钟意食。5分,因为唔钟意食到面条,面质唔可以话好好味,可接受范围,有待改善,唔知系咪煮得耐左,定系因为冇甩面脱水,所以唔够弹。7分叉烧,满满嘅6块舖满成个碗,视觉效果一流,有咬口,唔系入口即溶,薄左d,,不过可接受。8分,有1分系视觉分半熟蛋就差左少少。7分招财猫疏打,饮唔出咩味,有少少甜味,唔系气水个种甜,清淡一d嘅,可以一试。8分,一分樽外型自家制饺子5只,煎得好靓,外脆内软,味道唔算凸出,不过可以一试。8分平均分7.2
评分 (10分满分)
8分
5分,因为唔钟意食
7分
8分,有1分系视觉分
半熟蛋就差左少少。
7分
8分,一分樽外型
8分
平均分7.2分
评语
未试过可以试下,浓汤唔系人人受得,唔够饱加碟饺子都冇坏,饮绿茶比饮疏打好。