2015-05-10 2588 浏览
听friend讲开左间野听左好多次都未去试, 早排终于有机会去.其实我觉得佢个装修的确做得几好. 好既地方就系虽然佢真系真系几细下, 但由外面睇你一D都估佢唔到得咁少座位 (我谂唔过50), 而且坐落都唔会话同隔离好近, 唔知系咪因为我坐最入既关系啦 (因为我呢D咁8既人好钟意同friend吹水既同时, 又听下隔离枱讲咩, 今次唔系好听到). 不过.....门口位就真系唔好坐啦......见到都觉得有少少可怜 (唔记得影相).去到个阵原本佢同我讲话冇位架, 咁当然指定动作, 留电话之后即刻去揾过第2度食啦, 我既人生唔系用黎排队架嘛. 行到去棉登径之后就收到电话, 话有位, 咁就返去啦.要赞下个manager, 佢态度真系几好, 而且食完饭后佢都仲记得我叫咩名, X生前X生后, 尤其系因为我同friend成餐饭不停闹紧一个白痴既contractor, 心情唔太好又面黑口黑, 佢都仲几好态度咁, 值得一提.anyways, 入正题. friend要 harma ham 乜乜linguine, 我就要angus sirloin steak, 2个都系set.个汤等左都几耐...都成15分钟

个汤等左都几耐...都成15分钟, 其实, 餐汤都系煲左一煲响度架啦, 你唔系同我讲你即叫即做下哗...不过佢上左个包之后我原谅左佢地
餐包
一上枱已经闻到好香! 估计系用一只几好既garlic sauce, 入面可能有chives之类既野同其他香料, 食落口真系几热 (我都唔系追求越热越好, 但几impressive啰)

唔记得影低个汤...个汤都唔系hea野, 起码佢临尾都画返一圈cream落去.
''diced'' butter
仲有牛油. 其实我唔记得佢系salted定unsalted, 如果系后者会更加加分, 因为健康D; 同埋佢应该系真系butter, 因为我好似仲未见过margarine会咁样present. 我估好多人都知butter虽然都系油黎架啦, 但点都健康过margarine好多. (当然, 会贵D啦)

跟住系个沙律, 跟餐既.
salmon salad (跟餐)
烟三文鱼其实中价同贵价既, 个分别唔会真系好大啦, 所以的确系一个跟餐沙律既好选择. 佢个沙律咁多沙律酱 (多到好似唔洗钱咁), 一定唔会话唔好食架啦, 不过真系好肥啰 (其中一种人会觉得有味道既野就系油, 油多既食物会香口)

mains:
angus sirloin
冇食到个linguine, 所以唔知点样. 块扒呢, 就真系争左少少油香...不过, 叫得sirloin其实预左, 因为个个位冇ribeye咁肥. 换黎既就系肉啰, 钟意食啖啖肉既人可以试下. 我个人就唔系真系话十分喜欢.

另外要提下既系D碟...佢地用既一睇就知系wilmax 既野. 唔系话好贵但绝对唔系平野, 其实都可以收货. 不过, 我觉得, 收我呢个价钱, 真系可以考虑下用D再靓D既野啰

杯啡:
regular coffee
层油偏薄, 有少许overextracted既感觉(即系D unwanted既味道例如酸苦涩等等走左出黎). 咖啡味唔够浓. 饮得出唔系平价既野, 但就唔系好好啰.
2015-04-30
餐包