2014-08-02
7月31日, 今晚难得同班姊妹去食饭~ 走到亚士厘道,见到一间叫做肚饿鸟嘅串烧店,觉得个名都几搞笑,串烧亦啱唒我地班唔想食咁多淀粉落肚嘅女仔,于是决定一试!入到去餐厅,同一般串烧店相比环境装修出奇地雅致,灰色墙身配上简洁装饰,连同高身木造枱櫈更见型格特色~ 打开餐牌,𥚃面嘅食物亦几特别!::: 泰式生虾 ::: $68估唔到串烧店都有泰式生虾食!虾味不俗,生虾汁微辣惹味,如果可以冰镇耐啲,肉质应该可以更爽脆~::: 芥香昆布条 ::: $28捞昆布个汁几有趣,有wasabi、醋、仲食到有啲美极味!昆布条几有咬口,味道咸酸辣兼备,而作为前菜就䶢咗啲.::: 烧鳗鱼 ::: $38鳗鱼串大大条,鱼块都几大旧!基本上鳗鱼加上照烧汁味道唔会有咩失手,但鱼皮烧得唔够脆,有啲可惜.::: 汁烧露笋 ::: $32露笋系幼身𠮶只,难得烧得恰到好处~ 露笋软嫰得嚟又够爽口,咬落仲有水份唔会过干,而清淡露笋搽上微甜烧汁更添惹味!值得推介~::: 烧羊鞍 ::: $48羊鞍大大件,闻落憻味十足,但食落反而又唔太觉.羊鞍系烧到全熟,肉质自然较韧,如果可以问下客人要求先再整会好好多.::: 烤冬荫功汁黑豚肉
::: 泰式生虾 ::: $68
::: 芥香昆布条 ::: $28
捞昆布个汁几有趣,有wasabi、醋、仲食到有啲美极味!昆布条几有咬口,味道咸酸辣兼备,而作为前菜就䶢咗啲. ::: 烧鳗鱼 ::: $38
::: 汁烧露笋 ::: $32
::: 烧羊鞍 ::: $48
羊鞍大大件,闻落憻味十足,但食落反而又唔太觉.羊鞍系烧到全熟,肉质自然较韧,如果可以问下客人要求先再整会好好多. ::: 烤冬荫功汁黑豚肉 ::: $78
好特别嘅一道菜~ 盖上脆皮嘅焗盘甫上枱已经令人惊喜,切开脆皮后更令人惊奇嘅系个卖相似咖喱嘅酱汁竟然系酸酸辣辣嘅冬荫功味!黑豚肉肉质juicy,味道香口惹味,不过酱汁太多太浓味,净食𩠌未免太䶢,如果配下面包或索性嗌个焗饭会好啲! ::: 盐烧厚切牛舌 ::: $48
望落每粒牛舌都真系相当厚身~ 之但系当咬落去先发现牛舌好硬,仲要紧紧黐住支竹签咬唔郁... 好彩用力扯出牛舌后入口发现味道都唔错,如果唔烧咁耐应该会好味啲~
::: 吉烈虾 ::: $28
吉烈虾炸得超脆而且唔油腻~ 可惜炸皮略厚,虾肉未算细条但虾味一般. ::: 汁烧娃娃菜 ::: $18
一串有五、六片娃娃菜,份量都算适中.虽然娃娃菜外表烧得较干,但食落都还好,仲有少少菜味嘅.
::: 惹味菜芯 ::: $18
菜芯就真系麻麻... 烧得干之余有几条咬落仲带苦味... 失败! ::: 惹味烧饺子鸡翼 ::: $48
其实即系明太子酿鸡翼~ 鸡翼外形饱满,外皮香口够脆,内𥚃馅料都几足,见到有一大旧明太子,整体味道不错.
::: 汁烧鸡脾菇 ::: $18
鸡脾菇超厚切,食落真系啖啖肉~ 本身味道较淡嘅菇配埋烧汁啱啱好~ ::: 芝士烧蚝 ::: $48
卖相吸引~ 食落蚝味一般,一定唔算新鲜,但起码唔腥,有芝士衬托下都还可以,不过呢个价钱就未必值喇.
::: 蒜茸烧蚝 ::: $48
蒜茸烧明显比芝士淡口,反而更能突出蚝味.可惜啲蚝本身唔够鲜...
::: 汁烧鲍鱼 ::: $88
今次个鲍鱼就真系够新鲜喇!烧汁已经完全融入鲍鱼之中,味道颇有溏心鲍鱼嘅影子~ 难得鲍鱼够入味之余肉质仍然保持到鲜爽弹牙,一众姊妹食到赞不绝口! ::: 砵仔焗大莲鲜蚝 ::: $78
开头对呢个咁劲嘅菜名抱有颇大期望... 嚟到亦觉得卖相不俗,原砵上枱,面头烧得焦香~ 点知食落啲蚝系苦嘅!调味料亦落得唔均匀,一啖淡一啖超䶢... 说好的鲜蚝呢? ::: 18cm芝士烧虎虾 ::: $48
名副其实18cm就18cm,呢只虎虾真系够唒大只啖啖肉!芝士亦落得足~ 芝味同虾味兼备,几好.
::: 蒜茸烧茄子 ::: $38
茄子开边对切超大条!蒜茸份量十分慷慨!茄子本身系冇乜味的,全靠上面啲蒜茸同酱油吊味~ 但就算沾满酱汁都唔觉得好油腻,连皮食亦唔会太干,啱唒怕肥腻嘅茄子精! ::: 牛油烧粟米 ::: $18
卖相满分!!!一客会有半条粟米份量~ 仲要粒粒粟米烧得胀卜卜,牛油香而不腻~ 仲要用番啲粟米叶打个靓结,身为粟米痴的呀菲表示十分满意!粟米迷必叫~
::: 太极焗薯 ::: $68
呢个太极焗薯都系心机嘢~ 将切片番薯蘸粉炸再蘸上砂糖,口感够唒外脆内软!撇除外层砂糖略多,炸皮够脆而内里番薯甜美,其实算系几好味~ 今晚大家完全系断咗理智咁叫到成枱都系!难得上菜速度又几快~ 可能叫得太多,个老板都走过嚟问我地对食物嘅意见,对于我地嘅批评亦虚心接受同埋话会改善.上嚟睇番先发现原来最近咁多喊面,我地食完又唔觉得系咁差啫~ 而且论环境坐得舒服,服务亦未见有问题,而且老板肯听意见,对于今时今日嘅社会实在值得支持架喇!