2018-03-12
呢间小店位置唔算太起眼,但食物质素算得系唔错。台唔系多只有两三张。去到时刚好啲台坐晒人,但又想食车仔面,唯有沿路行个圈,再返嚟就已经有位喇~本来车仔面,其实来不去都系𠮶几款,但系喺呢到发现咗啲特别嘢,就系淮山面线,所以就会一会吓个淮山面线。因为第一次食,🤔所以就拣咗啲车仔面必定食嘅嘢。两条友拣拣吓,发觉越拣越多,之后店员就讲,呢到有个餐42元,可以叫6款,咁睇返价钱又系㖞~ 😅拣埋都成三十几四十元,之后就一于转餐喇~😂去到拣酱汁环节,因为咳刚好返啲,所以唔食得辣,见到有沙嗲(唔辣),但又好惊有微辣,🙋点知店员用碟仔,拎咗啲沙嗲汁出嚟俾我哋试,沙嗲汁味道唔错,但最后都系想试腩汁。两条友加埋叫咗12款,有糖心萝卜、猪红、猪皮、猪肠、牛坑腩、牛肚、卤水五花腩、牛栢叶、酱汁鱿鱼、花枝丸、唐生菜、芥兰苗。另外,见到一款车仔面好少有嘅雪耳,下次会再试埋嘅~ 后来仲发觉呢到有自家制凉茶,之后店员话刚好有煲好凉茶,刚刚入晒雪柜冇暖凉茶,🙋点之店员话可帮忙把支凉茶座暖,所以都叫咗支试吓。睇睇吓…仲发现呢到有款自家制嘅辣菜圃,原来就系台面上𠮶盒,🙋店员仲话好多人专程嚟买,因唔食得辣所以冇试。讲咁耐终于嚟到
讲咁耐终于嚟到戏肉,花枝丸、唐生菜、芥兰苗呢啲唔洗点讲啦~ 糖心萝卜、猪红、猪皮及猪肠好够味。牛坑腩、牛肚及牛栢叶,加埋个腩汁,好似去咗牛杂面店食咁,真系好好味,而且软硬好适中。酱汁鱿鱼系店舖特色,咁多款都好正,但卤水五花腩就有点逊色。
最后就系重点推介淮山面线,呢款面线一点都其他面线唔同,相比其他面线粗少少,但又冇米线咁淋,好有咬口味道好好如果嚟呢到食过淮山面线,真系一定唔会再食其他~😋
走嘅时候发现到🙄,面店原来系一家好有善心❤嘅店舖,每逢星期一及星期三会派面券,🤗而各街坊都可以买面券,👏齐齐做善事💕。
真系要俾个Like店舖啊~💯👍