2018-08-27
葵广都开左布丁烧,店名叫呦呦鹿鸣;「呦呦」系鹿鸣时所发出既声音,店名由招牌甚至装潢处处都系鹿嘅踪影很有心思。门口大黑版画得好靓,又系装饰又系餐牌,原来都系出自老板娘既巧手因为全人手制造,所以经常性都卖晒,lunch time完大家都等紧布丁烧出炉! 布丁烧分成三层,最底层系轻芝士蛋糕,中间系布丁,面层系焦糖。我点左冻食既爷椰; 轻芝士唔系好甜,软棉棉既蛋糕配上滑溜既布丁,层次分明,焦糖恰到好处没有烧焦既苦味,再配上椰果肉冻食,感觉好清新,十分适合呢种咁热既天气。一人食一个已经好饱,所以我买多左二款番屋企食面头上烙既鹿仔好靓啊,番屋企只要将布甸摇晃倒转放喺碟,就可以食喇外卖纸袋都系自家设计,一路等食老板仲同我地倾计,原来呢几只狗仔都系老板娘亲手整架,完全感受到小店既用心每日都会有呢几款,但因为全人手制造,每次出炉数量并唔多,如果要试晒呢五款,睇黎真系要行多几转,睇缘份喇
椰爷布丁烧
配上椰果肉冻食,感觉好清新,十分适合呢种咁热既天气。
一人食一个已经好饱,所以我买多左二款番屋企食
回魂布丁烧