2019-04-18
某日同个同事倾开野,知我钟意去铜锣湾行街就忽然问我有无去过铜锣湾食一间餐厅叫"啊麦厨房",一听个名我以为食中餐既店黎,跟手佢就劲激动咁话未试过一定要试下,仲话食西餐一流,讲到咁坚就决定揾日去试下今日系铜锣湾醒起,就揾返个同事俾个地址,哗,原来都几远,去到南华会咁滞,不过唔过黎由自可,一黎到,原来都几多野食多时多,目标得一个⋯⋯阿麦厨房 啊嘛七点零钟黎到又唔多人,个场好大,或者可以用"长"黎形容,都好濶落,我地拣佐靠门口玻璃墙一张枱,气氛都几正望下餐牌,我地照惯例都无拣到SET DINNER ,因为觉得可以自由D,自己想食咩饭咩就点,所以一般连SET都无睇佢地都几多特式野,个名都好劲下,结果我同朋友各点佐一个汤、一个沙律同埋一个主菜,样样个名都几正,睇下系咪真系同事讲到咁坚先先黎系餐汤我点既系龙虾汤 - 48蚊每个汤都跟蒜蓉包,个汤好浓好香,偏杰身,入面仲要有虾,真系好少饮龙虾汤会有虾系入面,仲要几新鲜,都几得意。朋友就点佐个黑松露菌忌廉汤,都系48蚊,我自己就一定唔会点呢个,因为个人唔系太顶得顺黑松露个味朋友就唔同啦,佢系黑松露控,连食薯条都要拣黑松露个只我饮佐啖,劲,真系劲浓我最顶唔
多时多,目标得一个⋯⋯阿麦厨房 啊嘛
先黎系餐汤
我点既系龙虾汤 - 48蚊
朋友就唔同啦,佢系黑松露控,连食薯条都要拣黑松露个只
我饮佐啖,劲,真系劲浓我最顶唔顺个种味,但朋友就话超正,超浓味,同龙虾汤差唔多杰身,我谂钟意黑松露个D应该都必须试下啦 再黎就系我最期待既沙律,因为个名都几正。
烟三文鱼黑鱼子蛋白沙律 - 58蚊,呢个我点既
点讲好呢,呢个真心正到离晒浦,先唔讲个卖相可以将咁难砌既野砌到朶花咁靓先,个黑鱼子好鲜味带D咸,再配埋个蛋白酱原来可以咁好食呢碟58蚊真系有D想叫多碟咁滞﹗超抵食
朋友就点佐个千层蟹肉牛油果伴鲜海胆 - 都系58蚊
卖想一样咁靓,我其实有D唔明,点解58蚊可以有咁多蟹肉,如果我唔系真系好似朋友咁钟意食蟹,我会决定成晚净系不断点呢两个沙律食LOR
佢用两层蟹肉夹住牛油果黎做三文治呢个效果都几得意,仲要都堆得几实净,口感一流﹗
讲佐朋友点呢个西班牙海鲜炖饭先,238蚊,算系正常价啦。其实食呢个饭好多人都会俾面头个D海鲜吸引,但其实我想讲个饭先系主角,因为其本个饭系系个镬度生煮,煮既过程其本上所有海鲜既鲜味都带晒入D饭入面。
而呢个饭真系煮得好好,好鲜好浓,最紧要系软硬适用,时间岩岩好。佢用佐好多虾同青口,其本上味道全部流晒入饭度,所以个饭真系超级正﹗所有海鲜变晒配角
再黎梗系我呢个食肉兽点既德式咸猪手啦,本来食西餐我都好想食下牛扒,但黎到一见到有呢个猪手又真系好耐未食过就二话不说点佐
268 蚊,都算系正常价,唔贵
黎到眼都突埋呢,好大盘﹗
自炸薯条好正,卜卜脆热辣辣再黎试下只猪手,哗,D肉好嫩,肥瘦适中,最紧要系个皮一D都唔硬啊,同样整得好脆,呢个猪手真系整得好过好多专做德国菜既餐厅
估唔到点佐2个SET系可以饱到争D食唔晒咁滞,如果唔系真系咁好食,我应该好快就放弃佐。结果成功清晒,埋尾仲点佐杯冻PEACH TEA黎消下滞。
同事今次真系无介绍错﹗间餐厅真系无得顶,下次黎开可以再试下其他菜,同翻食个沙律