2019-07-23
同成班朋友食饭, 净系谂食咩,成日都谂到头都大埋,咁啱见到网上有人介绍旺角嘅呢一间心夜来潮, 评价都似乎唔错, 一于去试下。非常多选择,样样都好想试,真系好苦恼。见到每枱客都有嗌嘅酱卤鹅肠,食落非常肥美,酱汁香浓,但系唔会太咸,而且鹅肠好 爽脆 ,非常新鲜。打冷当然要叫鸭蛋炸蚝饼啦,呢度嘅蚝饼都相当出色,炸得啱啱好,唔会太油腻,而且每粒蚝仔都好大粒,非常肥美鲜味。我哋仲叫咗个卜卜蚬煲,每粒花甲都好大只 ,每只都大过个五蚊银 ,肉质鲜甜, 汤底就用咗粟米粉丝芹菜等等, 加埋蚬嘅甜味 ,令个汤都好好饮, 忍唔住清晒啲汤。而呢一个原只土窑手撕鸡,系即叫即蒸 ,用咗荷叶包实原只鸡,鸡肉鲜嫩肥美 ,好香嘅香料味,捞饭一 底 流。主食方面,我哋就叫咗呢一个沙锅潮州粥,可以选择唔同嘅配料,加入粥底。我哋就选择咗肉蟹鲜虾同咸猪骨, 肉蟹非常多膏, 肉质好甜 ,蟹膏融入粥底,令到个粥底变得金黄色,而且鲜虾都非常弹牙爽口, 加埋鲜甜嘅粥,令人忍唔住一碗接一碗咁食。成餐 都食得好丰富好饱,不过围返都系每人二百蚊松啲, 以旺角嚟讲,仲食到咁多海鲜,呢个价钱都几抵食。
非常多选择,样样都好想试,真系好苦恼。