2015-09-10 597 浏览
星期五收工过来鲗鱼涌,地铁站人潮汹涌,对面街就显得宁静得多。7点几来到红丸附近,因为佢位于内街,我地行过龙,后尾用Google map先揾到间野店内有6张枱,店铺细细的,而且仲有枱,你话星期五,咁的时间,仲可以系边度揾到如此宁静的食肆呢?店内只得一个侍应同一个大厨。来到就梗系要试推介的#熊猫咖哩饭#啦!有菜有肉,均衡配搭。为一不足系咖哩汁少左啲,唔够捞饭。咖哩系用鸡肉煮的,汁够稠,唔会太辣,啱我沙律菜好新鲜。我地只叫左一个main dish,因为呢度啲甜品太吸引喇!一共叫左4款#西瓜啫喱#造型同真的西瓜激似。有西瓜籽(黑芝麻),有瓜皮(似乎系真的瓜皮)。啲啫喱食落有真的西瓜味,唔似用粉开的西瓜味。正#啤酒啫喱#我post系fb,啲人真的以前我饮啤酒。你话像真度几高呢!上面白色𠮶层泡,有甜甜的味道,但我食唔出咩味。下面黄色的,就似系苹果味。同样都系好fresh#芝麻合桃露#呢度的中式甜品都做得唔错。好浓,好稠,又系健康之选,因为唔太甜!#红豆沙#豆煲得好淋,起沙的,我至爱这样的红豆沙如果唔系咁远,我应该会成日去的

沙律菜好新鲜。

#红豆沙#豆煲得好淋,起沙的,我至爱这样的红豆沙

如果唔系咁远,我应该会成日去的

芝麻合桃露
西瓜啫喱