今晚约咗两个相识差不多廿载的姊妹食饭,而其中一个就book咗尖沙嘴呢间楼上焖锅店,佢去开内地,介绍我地知黄记煌系内地好出名,好多分店,可能香港店开系2楼,所以就算系尖沙咀,都未算有太多人知。由于另一姊妹陀紧B,所以海鲜同牛都不在我哋考虑之列,而最后我哋就拣咗猪大煌焖锅,锅入面已经包括排骨、黑木耳、菇菌同蔬菜。Order咗一阵,有个侍应就拿了个红色花樽过嚟,原来呢个东东系装住所有材料同酱汁,我哋见佢将材料一层一层咁拆解放入个煲度,先蔬菜,后肉同菇菌,最后有秘制酱,唔加水,佢话咁先原汁原味。其实无论卖相定实制佢都几大份,3个(半)女仔食其实好够,至于味道,我觉得系好食但偏咸同重口味,可能我哋叫排骨,所以无好似海鲜咁有多层次的鲜甜,呢款比较突出咗秘制酱ge味道而已。不过有肉有蔬菜有菇菌,咁都尚算均衡健康。

材料系哂个花樽度

2017-11-22