2013-11-13 177 浏览
去Café而家好似系一种文化咁, 以前café未兴起前, 好多时约朋友都系随便吃一餐, 之后先会揾间bar 又或者食糖水再hea下, 不过而家有café, 好多时都combine左hea 加食的时间, 而我自己都比较喜欢这种模式既饮食态度! 所以近年都会周围揾下d新既café试, 今次就来到屯门呢间café 1950啦!由于朋友仔都比较爱吃香口野, 今次都拣左d比较浓味及煎炸野多!前菜我地叫左好几款, 比较深印象的是石锅葱花一口牛、蜜糖芥酱鸡软骨同软谷蟹纸米卷。一口牛我觉得好有鲜味, 葱花既味亦好夹, 咬落去好有肉汁好鲜味! 鸡软骨就炸得好香口, 夹埋个芥辣酱, 咬下去鸡肉与脆皮的比例好好, 唔会皮厚肉少! 而我最最最爱的就系软谷蟹纸米卷啦! 外面的纸米好烟韧, 内里的软谷蟹同生菜就好爽脆, 外软内脆加埋个沙津汁, 成个感觉好有口感同好fresh! 至于主菜我就深情推介猪手及个啤酒鸡! 首先是猪手, 我唔睇价钱就咁食真系有中上环一d德国餐厅的水准, 不过价钱却$100都唔使, 真心觉得好抵食! 而啤酒鸡就拎晒造型奖! 一上台朋友仔已 “哇” 左一声! 我辛辛苦苦成功抢了鸡脾一枚 (笑)
石锅葱花一口牛
软谷蟹纸米卷
至于主菜我就深情推介猪手及个啤酒鸡! 首先是猪手, 我唔睇价钱就咁食真系有中上环一d德国餐厅的水准, 不过价钱却$100都唔使, 真心觉得好抵食! 而啤酒鸡就拎晒造型奖! 一上台朋友仔已 “哇” 左一声! 我辛辛苦苦成功抢了鸡脾一枚 (笑), 食落味道不错, 亦隐约食到dd酒味, reli nice!
德国猪手
啤酒鸡
最后就系甜品, 不过由于在下并不嗜甜, 所以都是由朋友代口! 不过每款的卖相都好吸引, 朋友仔吃过比较最多人赞既就系芒果pancake, 佢地话连埋雪糕一齐食口感不俗, 如果你地有机会去都不防试试!
2013-11-01
石锅葱花一口牛