2019-12-17 109 浏览
约左朋友去粉岭食饭,上openrice睇下有乜好食,见到依间越南菜都唔错,在港铁站行过去要穿过2个商场,店在商场外围第一次黎唔容易揾。进入店内环境光猛,装修很有越南味道,地方干净有很多卡位,感觉良好。店员很殷勤带我们到卡位坐下,附上餐牌和2杯水。朋友点左火车头河粉、盐烧乌头、香茅浸大蚬,2杯饮品有薏米水和青柠檬梳打。火车头汤粉(2人份量)上枱时被吓到因为比我想像中大,有生牛肉、牛腩片、牛丸和牛栢叶,汤头热辣辣好香好饮,加上越式香叶芽菜配食,朋友食到舔舔脷。特别赞赏店员见到唔够汤时主动说帮我地拎多啲汤,太贴心了。香茅浸大蚬这个汤比火车头河粉的汤更好饮,好香我最爱的香茅味,加上香叶等越式配料和大蚬,味道即时提升,我地饮晒啲汤,大蚬都好大只鲜甜。盐烧乌头挂住食火车头和大蚬汤,都忽视左个乌头,好彩用盐合住,切开时都仲系热的,打开层皮啲黄油多到,初时仲怕乌头会有泥味,加了点青柠檬,食著并没有,乌头底放了香茅等配料,令乌头更添越式的味道。热薏米水店员推介说是自己的煲的就试一试,点了热饮有好足料的薏米,少少柠檬丝,甜甜地好易入口。青柠檬梳打朋友饮说味道唔错。最后店员仲问食物得唔得?话乌头系本地养,特

热薏米水
薏米水

青柠檬梳打
朋友饮说味道唔错。
青柠檬梳打

最后店员仲问食物得唔得?话乌头系本地养,特登揾要有黄油的,仲叫多啲黎帮衬,在香港服务员比个笑容都奢侈的年代,已经少有的服务态度,香港人要珍惜,有机会我一定会黎的,因为很用心,食物质素好,而且免加一。

薏米水
  • 火车头汤粉